Американският държавен секретар Джон Кери започва петата си в рамките на няколко месеца обиколка в Близкия изток с надеждата да постигне реален напредък в израелско-палестинския мирен процес.

Визитата може да бъде определена и като кулинарна: днес Кери ще обядва в Аман с йорданския крал Абдула II, ще вечеря в Йерусалим с израелския премиер Бенямин Нетаняху, а в петък ще обядва – пак в Аман – с палестинския президент Махмуд Абас.

Представители на американската администрация не бързат с прогнози за пробив в израелско-палестинските отношения, а и самият Кери обещава да е търпелив. В същото време държавният секретар на Щатите предупреждава, че продължаващият от доста време застой в опитите за намиране на изход от един от най-дълготрайните конфликти е фактор за нестабилност. "Наближава времето, в което ще трябва да направим някои заключения", каза Кери в сряда в Кувейт преди да отлети за Аман.

И призова към реални спътъпки "възможно най-скоро". Той отказва да определя конкретни дати, но очевидно оценява риска ако няма реален резултат преди септември, разочарованият Махмуд Абас да използва годишната асамблея на ООН като трибуна за настройване на международното обществено мнение срещу Израел: "Много преди септември трябва да покажем прогрес по някакъв начин, защото не разполагаме с лукса да отлагаме чак до тогава. Времето е враг на мирния процес. Минаването на времето би позволило вакуумът да бъде запълнен от хора, които не искат тези неща да се случат".

Едно от предизвикателствата пред Кери е политиката на Израел за одобряване на нови и нови строежи в т. нар. окупирани територии – в сряда беше одобрен проект за построяването на нови 69 къщи за заселници в Източен Йерусалим. "Израел праща съобщение след съобщение на Кери, че заселническата политика е неговият отговор на която и да е мирна инициатива. И после обвиняват палестинците, че отказват да седнат около масата за преговори", коментира Ханан Ашрауи, която е в екипа за преговори от палестинска страна. Тя отправи критика и към американската страна, че се прави на сляпа и глуха по отношение на действията на Израел.

Директни преговори между израелци и палестинци не са състояли от септември 2010 г. Палестинците поставят като предварителни условия за подновяването на директните разговори прекратяване на заселническата политика на Израел и оттегляне от териториите, завладяни по време на войната от 1967 г. Израел казва, че преговори са възможни само без предварителни условия.

Аарон Милър, който в продължение на 25 г. е съветвал американските държавни секретари по въпроса за израелско-палестинските преговори, казва, че никога не е виждал шеф на Държавния департамент, толкова уверен в мирния процес като Кери. Но в свой анализ за сп. "Форин афейрс" нарича Кери "Самотния рейнджър на Близкия изток".