Места, които ги няма на картата; проблеми, които нямат решение; хора, които нямат значение, и съдби, останали извън дневния ред на държавата и нас самите. Тези истории вече ще имат своята трибуна – най-новият проект на Нова и продуцентска компания Телеман – „Ничия земя”. Автори в него са две лица, доказали себе си като безспорни разказвачи – лицето на Новините на Нова Даниела Тренчева и Елена Чопакова, „виновна” за човешките истории, показвани в Dikoff. От 5 април, всяка събота, веднага след игралния филм в 20.00 ч. и преди „Горещо”, в рамките на 60 минути, двете ще ни срещат с обикновените преди да станат необикновени.

„Ничия земя” не е стандартно предаване, а разказ за ничиите места, ничиите спомени, ничиите съдби и ничиите хора, принудени да разчитат единствено на себе си, просто защото институциите отдавна са абдикирали от тях и са им обърнали гръб. Затова и проектът се нарича „Ничия земя” – защото за първи път главните герои и сюжети ще бъдат ничиите лица и истории, изоставени и низвергнати. Във фокуса на вниманието ще попадат хората, които наистина си струва да бъдат показани – непотърсени да разкажат своя живот и своите истини; хора, които до такава степен са забравени, неглижирани и изоставени от всички, че тяхната обикновеност се е превърнала в необикновеност. Отличителното от всички други проекти е, че всеки епизод ще разказва две различни истории – една по-забавна и друга – по-сериозна и разтърсваща. Две различни истории през погледа на двама различни автора – Даниела Тренчева и Елена Чопакова.

„Героите от „Ничия земя” съществуват благодарение на силно развитите си инстинкти. Ще ви ги покажем такива, каквито ги видяхме и каквито те поискаха да бъдат. Вие преценете дали да им вярвате и къде са допирните точки с вас и вашия живот”, така лицето на Новините на Нова Даниела Тренчева описва хората, за чийто „ничий” свят ще разказва. Известна с историите си в „На чисто” и „Темата на Нова”, тя е доказала таланта си да вижда там, където другите не виждат, да открива съдбите, които никой друг не открива, и да разказва историите, които хващат зрителя за гърлото.

Другият автор е Елена Чопакова – човекът от екипа на Телеман, който стои зад човешките истории, показвани в Dikoff. „В „Ничия земя” ще видите другия ваш възможен живот. Ще видите и че на жълтите павета не им пука за селската кал. Ще видите съдби и проблеми, които са ничии, защото не са ваши. Ще видите хората, които живеят встрани от главния път. С тях не започва нито една централна емисия новини”, описва проекта тя. Режисьор на предаването е Николай Русакиев.

„Не го гледайте, ако не ви пука”, призовава в своята автореклама „Ничия земя”, заявявайки категорично своя замисъл – да превърне поне за кратко ничиите съдби в нечии, ничия живот в история, която ще развълнува, и ничията земя поне за кратко малко повече и наша. 

„Ничия земя” – от 5 април, всяка събота, веднага след игралния филм в 20.00 ч. и преди „Горещо” по Нова.