В новия руски сериал за живота на пророчицата Ванга, който отскоро се излъчва и у нас, участва българин, който не е актьор, нито някога се е снимал във филм.

37-годишният Красимир Симеонов е археолог, по-късно учи и за счетоводител. Получава поканата за сериала благодарение на влечението си към ретроавтомобилите. Именно неговият стар москвич е запечатан в лентата. Той пък играе ролята на шофьор и кара собствената си кола. Дотук славата за нея не свършва.

Снимана е и в "Още нещо за любовта", където я управлява Калин Врачански. За него е изключително трудно да превключва скоростите и се налага Симеонов да заляга зад седалката и да ги сменя с ръка. Това, разбира се, не се вижда в кадър.

Няколкочасовата борба с управлението на москвича му се отразява небблагоприятно и скоро след края на снимките се налага да влезе в сервиз . Повредена е скоростната му кутия.

Красимир Симеонов се сдобива с колата след дълги мисли и време, прекарано в копнеж по нея. Страстта към старите возила се настанява в живота му след лична драма, но датира още от ученическите години.

"Mного обичах да помагам на моя вуйчо да се грижи за своята Lada 1200. По това време масовите автомобили бяха съветските. Когато го посещавах през ваканциите, го изненадвах, като почиствах колата му. И днес, 30 години по-късно, тя все още върви и се използва всеки ден", разказва той.

Когато навършва 20 г.,

майка му помага да купи първия си трабант

После сменя още 4 автомобила от тази марка. Години по-късно - през 2003-а, случайно вижда ретроавтомобила на свой съсед и у него моментално се заражда мечтата някой ден да се сдобие с такъв. Скоро обаче заминава за САЩ, и съвсем естествено мечтата остава на заден план.

"След завръщането ми желанието стана още по-силно. Бях изправен пред огромна дилема. Всичко това бе един финансов проект с много неизяснени моменти. Имах безсънни нощи, изпълнени с много колебания и размисли. Знаех, че закупуването е свързано с грижа, отговорност и съхранение", разказва Красимир.

Не след дълго желанието надделява и вече държи в ръцете си ключовете от "Москвич 403"

Освен на снимките за филми собственикът го кара на ретропарад през 2009 г. Появата на автомобила е посрещната с голям интерес и аплодисменти от хората. Скоро е сниман в редица списания за коли и дори в модна сесия.

Симеонов е горд собственик и на още един представител на същата марка "Москвич" - модел 2138.

Дълго време негов познат му разказва за
кола, която е затворена от 15 години в гараж


Когато най-после отиват да я видят, заварват израснало дърво пред вратата. Налага се да го отрежат. Въпреки че е пленен от външния вид на возилото, Симеонов не се решава да го купи веднага.

"Колебаех се повече от година, но накрая реших, че си заслужава", обяснява той. С него печели купа и трето място за автомобили, произведени от 1971-а до 1982 г. Това се оказва втората успешна покупкана на стар автомобил в живота му.

Третата кола на Симеонов е "Волга ГАЗ 24"

Всичко върви добре до момента, в който не се стига до прехвърлянето . "Жената, от която я купих, не отговаряше на моите обаждания по телефона. Бях платил всичко изцяло", разказва той.

Причината обаче е достойна за сюжет на сериал. Когато възрастната дама отива в общината, за да извади удостоверение за наследници, се оказва, че има неизвестен до момента наследник на семейното имущество. Тогава жената разбира, че съпругът има извънбрачен син.

От стреса тя припада и е откарана спешно в болница. Впоследствие наследникът не дава своето съгласие за продажба. В резултат на това Красимир връща автомобила на собствениците и си взема парите.

Въпреки разочарованието той не се отказва да има този модел. Преди 2 години, докато пие сутрешното си кафе, попада на подходяща обява. Не след дълго отново се озовава пред гараж, обрасъл в храсти. След като разчистват вратата, пред погледа на младия мъж се открива кола в рядко срещан светлозелен цвят.

Купува я след още един оглед и време, прекарано в дълги размисли. Славата не подминава и него. Бързо бива зебелязан и нает за снимки към реклама на мобилен оператор. Същата кола е наградена с купа и класирана на второ място на столичен ретропарад.

Красимир се чувства изключително горд, когато вижда плода на своя труд на екрана, защото през всички тези години полага огромни грижи за поддържането на всяка една от колите си и поправя всичко по тях собственоръчно

Не са малко случаите, в които е прекарвал дълги и студени зимни нощи в гаража, за да смени някоя част.

"И така днес имам три прекрасни съветски автомобила от епохата на социализма в България. Имам и още мечти, но те ще почакат. Животът е не само автомобили и история", убедено казва Симеонов.