Нийл Харбисън, художник далтонист, прекарва години в търсене на начин да съзре цветовете около себе си. През последните 10 години, Нийл носи външно електронно око, което улавя честотите на цветовете и ги превръща в звукови вибрации, които той чува.
Първоначално Нийл носил приспособлението на главата си, но успял да убеди хирурзи да имплантират чипа в главата му, за да бъде в състояние да различава по-широк спектър от цветове, пише Oddity Central.

Идеята за устройството се родила, когато Нийл присъствал на лекция по кибернетика на компютърния учен Адам Монтандън в Колежа по изкуствата Дартингтън през 2003 година. Тогава двамата решили да създадат устройството, а Нийл запаметил различни честоти, така че да може да разпознава цветове.

Макар и все още да не може да вижда цветовете, той ги чува и идентифицира. Младият художник, който е роден с achromatopsia (рядко срещано състояние, което му позволява да различава само черно или бяло), казва: “За мен небето винаги е сиво, цветята винаги са сиви и телевизията е чернобяла.”

Имплантирането на чипа станало възможно с поредица от операции между декември 2013 и март 2014 в Барселона. На представянето на кибер-антената пред широката публика в понеделник, Нийл обяви: “Това не е стартиране на нов продукт, нито е представяне на нови технологии. Това е една нова част от тялото, която ще ни позволи да разширим сетивата по невъобразим досега начин.”

За Нийл приспособлението се е превърнало до такава степен в неразделна част от идентичността му, че дори възнамерява да убеди властите да му позволят да се снима с него на паспортната снимка.