Лидерът на АБВ Георги Първанов представи листата с кандидатите за Европейския парламент на националната гражданска инициатива в музея "Възраждане и Учредително събрание" във Велико Търново.

Листата е от 17 души. Водач е евродепутатът Ивайло Калфин, втори в листата е бившият началник на Генералния щаб на Българската армия ген. Михо Михов, трети е финансистът Константин Проданов, четвърти е икономистът Нина Найденова. На пето място е кметът на Перник Росица Янакиева, на шесто място - проф. Андрей Андреев, на седмо - хирургът д-р Драгош Методиев.

Георги Първанов посочи и коалиционните партньори на АБВ в  предстоящите избори - Политическо движение "Социалдемократи", партията "Обединени социалдемократи", ОБТ-Български лейбъристи, Българска партия "Либерали".

Пред журналисти Първанов коментира,че предстоящите избори са важни, защото те ще посочат пътя, по който страната ще се развива през следващите години.

Той каза, че трябва да бъде приета незабавно позиция на българския парламент за кризата в Украйна, която да даде "ясен мандат на правителството". Според него в нея трябва да има яснота по отношение на санкциите, които ще рефлектират в енергийната сфера, защото те ще ощетят в най-голяма степен България.

Опонентите в предстоящата предизборна кампания от всички  политически сили трябва да се разберат и да постигнат консенсус по този национален въпрос, а не да поддържат атмосфера на противопоставяне, заяви Ивайло Калфин.

Според Георги Първанов държавата се намесва в политическия процес. Той даде примери с членове и симпатизанти на АБВ, които след като са заявили, по думите му, че са част от инициативата, са били уволнени - те или техни близки.

Първанов посочи, че това са примери за "политическа саморазправа" и изрази съмнение, че има данни за "намеса на службите". Във връзка с това Първанов каза, че ще поиска среща с премиера Пламен Орешарски, за да разбере какво е "отношението на правителството към политическите репресии в страната и в частност към АБВ".

В събота вечерта Георги Първанов и Ивайло Калфин присъстваха на концерта на народната певица Николина Чакърдъкова, който се състоя във Велико Търново. В приветствието си към публиката Георги Първанов е посочил, че една от целите на АБВ е да възроди движението "Съхрани българското".