Топ 10 на професиите, които носят най-голямо удовлетворение във Великобритания, публикува в. "Гардиън". Оказва се, че материалното възнаграждение продължава да играе важна роля, но най-високоплатените професионалисти съвсем не са най-щастливите и доволни от живота хора, пише Нюзру.
На първо място са се оказали представителите на духовенството. При среден годишен доход от около 20 600 британски лири (34 100 долара) равнището на тяхната удовлетвореност достига 8,291.

На второ място са топ мениджърите и високопоставените чиновници. След тях се нареждат мениджъри и собственици на селскостопански предприятия и на предприятия за растениевъдство, корпоративните секретари, специалистите по управление качеството и техническото регулиране, мениджъри в сферата на здравеопазването, практикуващи лекари, фермери, мениджъри и собственици на хотели.

На последно място в топ 10 са електротехниците, хората, които работят с метали, компютърните специалисти. Най-нещастни във Великобритания се чувстват съдържателите на пъбове и работещите на места, където се продава алкохол.
Те заемат последното, 274-о място в класацията. "Макар да съществува връзка между заплатата и удовлетвореността от живота, представителите на редица високоплатени професии не се смятат за успели и обратното. Въпреки че средният им годишен доход е в размер на 39 000 лири (64 700 долара), инженерите геодезисти са се класирали едва на 41-вото място от 274, - коментира резултатите от изследването Би Би Си.

От своя страна фермерите получават средно по 24 500 лири (около 40 700 долара) на година, но се чувстват много по-щастливи и заемат 8-ото място. Работата на чист въздух, изглежда, се асоциира с по-високото ниво на личното благополучие.

Британските власти разработват специален "уеб калкулатор". Той ще позволи на хората, които не могат да направят избор между две професии и кариери, да сравнят средните доходи и равнището на удовлетвореност от живота, която се асоциира с всяка професия.
Например човек, който решава дали да работи като секретар (със средна годишна заплата от 18 200 лири) , или да стане шофьор на линейка на "Бърза помощ" (получава малко над 22 800), може да разбере, че представителите на първата професия са по-удовлетворени: на равнище 7,93 срещу 6,723 при шофьорите.

"Това съвсем не означава, че кръчмарите не могат да са весели и щастливи, а викариите - нещастни. От всичко това не следва също, че професионалната дейност прави хората щастливи или нещастни", подчертава наблюдателят на Би Би Си Марк Истън. "Тези данни обаче дават ключ към избора на кариера, която може би ще донесе най-голяма удовлетвореност" - допълва той.