В швейцарския гр. Люцерн на 78-годишна възраст от инсулт почина милиардерът Марк Рич. В продължение на дълги години беше издирван от правосъдието на САЩ за укриване на данъци, преди да бъде помилван от Бил Клинтън в последния ден от президентството му - 20 януари 2001 г., пише Би Би Си.

Роден е в Белгия през 1934 г., но семейството му напуска Европа за САЩ през 1941 г. тъй като са евреи и бягат, за да се спасят от гоненията на нацистите.

Марк Рич е известен като една от най-големите акули на световния пазар за суровини. Основава компания на свое име през 1974 г., която впоследствие продава и тя е прекръстена на Гленкор. През 80-те години на миналия век е обвинен в много грехове: укриване на данъци, измами, незаконна търговия с Иран на аятолах Хомейни. Всъщност той е търгувал с всички "лоши момчета" по онова време: с ЮАР, когато там управлява апартейдът; Ирак на Саддам Хюсеин; Либия на Муамар Кадафи; архиврагът на Щатите – Куба на Фидел Кастро. Когато името му попада в списъка на ФБР за най-издирваните хора (между другото то остава там близо две десетилетия), през 1983 г. Марк Рич бяга в Швейцария. Къщата му в селцето Меген прилича на крепост, милиардерът се държи извън светлината на прожекторите. Което не значи, че не прави много пари.

Легенди обвиват личността му. Заради еврейския му произход зли езици го свързват с Мосад. Според други "информирани източници" е свързан и с КГБ. Това едва ли някога ще бъде отречено или потвърдено. А и самият той не даваше интервюта.

В България името му нашумява в мътните години след 1989 г. Тогава Марк Рич доставя петрол чрез Химимпорт, която пък го продава на Плама и Нефтохим. Цялата операция се финансира със заем от Световната банка. Проблемът идва когато започва да се издирва този, който трябва да връща заема от българска страна. Рич държи под око страната ни и отново се появява у нас покрай зърнената криза от средата на 90-те години. Впоследствие – преди няколко години се появиха и слухове за мерака му да купи Кремиковци... Както и да е, той направи – и в България, не лоши печалби.

На 20 януари 2001 г. Бил Клинтън опрощава греховете на 200 души, един от тях е Марк Рич. Впоследствие бившият президент на САЩ ще каже, че съжалява специално за помилването на милиардера. Но не престава да твърди, че не е очистил досието му заради сериозни дарения от страна на Рич за Демократичната партия. Само че… само че малко преди да бъде помилван Марк Рич, бившата му съпруга прави сериозно дарение за президентската библиотека на Клинтън. Бившият стопанин на Белия дом пак казва, че подаръците не са повлияли на решението му. Вероятно е така.