Сърцето на астронавтите приема кръгла форма, когато престояват дълго в космическото пространство, а това може да доведе до сърдечни проблеми. Изводите са от проучване, представено на годишната конференция на Американския колеж по кардиология във Вашингтон.

Откритието е важна стъпка в изучаването на въздействието на микрогравитацията върху сърдечната физиология при престой от 18 и повече месеца в космоса в перспективата на космическа мисия до Марс, обясняват авторите на изследването.

Сърцето не полага големи усилия в космоса и това може да доведе до загуба на мускулна маса, обяснява д-р Джеймс Томас, учен от НАСА и един от главните участници в изследването.

Това може да има сериозни последици след завръщането на астронавтите на Земята. Затова учените се търсят решения, по-специално чрез упражнения, за да предотвратят или блокират това явление.

Комплексът от упражнения, разработен за астронавтите, може да помогне за поддържане на сърцето на хора на Земята с големи физически проблеми заради обездвижване или сърдечна слабост.

По-сферичната форма, която придобива сърцето в космоса бързо изчезва малко след завръщане на Земята. Космическите полети имат различно отражение върху сърцето. При завръщането си астронавтите често са замаяни или припадат заради внезапно спадане на кръвното налягане. Наблюдавана е аритмия по време на престои в космоса. Освен това радиацията, на която са изложени участниците в космически полети, може да ускори атеросклерозата, предупреждават учените.