Хероинът в България вече не е толкова актуален, защото бързо бе изместен от държавно – отпускания безплатен метадон, каза бургаският психиатър и специалист в борбата със зависимостите Ивайло Димитров.

Това е престъпление, тъй като метадонът е с около 10 пъти по-силно пристрастяване отколкото хероина, добави д-р Димитров. В Бургас има регистрирани около 900 души в метадонови програми, сподели специалистът. Бившите хероино - зависими стават държавни доживотни наркомани, смята Ивайло Димитров.

В последно време се увеличава и възрастта на хора, които първоначално употребяват наркотици – от 30 г. нагоре, коментира психиатърът. "Икономически и физически активното население у нас, търсейки странни начини за бягство от стреса и кризата, в която живеем, търсят и начин чрез наркотици да си решават проблемите. Което е абсурдно, но все повече хора в активна възраст взимат наркотични вещества като начална употреба и пристрастяване", добави Ивайло Димитров

Като друг проблем той посочи все по нарастващото разпространение на амфетамини и метаамфетамини като пико в Бургас и южното Черноморие. В последните два месеца се е появила и нова разновидност на метаамфетамина, който е с много сериозни последствия. Почти 3 денонощия хората, които го употребяват са изключително агресивни, добави Ивайло Димитров. Проблемът с амфетамините и метаамфетамините е, че освен, че много бързо пристрастяват човек, но го и вкарват в тежки депресивни състояния, безсъния, коментира специалистът.