БСП започва инициатива за почистване и възстановяване на паметниците, посветени на българското войнство и победата над фашизма.

Това каза пред журналисти в Пловдив Сергей Станишев, председател на НС на БСП, цитиран от Фокус. Патриотичната инициатива започва веднага, преди датите 6 май - Денят на войнската доблест и 9 май – Денят на победата над фашизма. Председателят на партията е убеден, че членове и симпатизанти на БСП от цялата страна ще се включат в тази инициатива, започната първо от пловдивските социалисти.

Лидерът на социалистите посети Паметника на Альоша в Пловдив, за да види състоянието му, тъй като и върху него имаше посегателства. От БСП винаги ще се противопоставяме на това, каза още Станишев. За идеята, оповестена днес от лидера, всеки областен съвет на БСП трябва да направи преценка кои паметници имат нужда от възстановяване.

Станишев посочи, че в София трябва да бъде почистен Паметника на съветската армия, върху който се „упражняваха всякакви псевдохудожници, като нанесоха удар и обида на много хора”. Оттук нататък опазването на паметниците ще бъде изисквано от общините и от държавата, тъй като те са част от българската история и от нашата памет, добави Сергей Станишев.