Мотористите не се разделят бързо и често с моторите си. За всеки моторист моторът винаги е или той, или тя. Има някакво общуване с него. Това заяви Митко от мотоклуб "Джентълмен" в София.

Той ще бъде част от откриването на тазгодишния мотосезон. Клуб "Джентълмен" за трета поредна година прави представителна церемония – откриване на мотосезона. На нея се канят всички мотористи, мотоклубове.

"Опитваме се да покажем на обществото, на хората, на другите водачи, че мотосезонът започва и моторите се появяват на пътя. Те са по-малки, по-крехки, но и по-бързи. Трябва да се съобразяват с тях. Ние казваме: погледни два пъти в страничното огледало, спаси живот", разказа Иван, който е част от организацията.

Той посочи, че миналата година е било по-студено и е имало 3500 участници. Годината преди това те са били 5000. Днес те очакват между 3000 и 5000 души. Идеята им отново е да се призова за повече толерантност – малки и големи заедно на пътя. Техният призив е "Радвай се на свободата".

Само в София има между 30-40 мотоклуба. В тях членуват между 8 и 80 човека. Митко се е качил на мотора едва на 16 години и така вече 33 години. За него това е едно от удоволствията на този живот. "Да си моторист е нещо спокойни и приятно. Не е страшно и не е опасно. Стига да се спазват простичките правила на улицата", заяви той.

Митко е категоричен, че кампаниите променят отношението и всяка една от тях създава по-добро отношение към мотористите от страна на другите участници в движението. "Ние всички сме шофьори, има повишаване на културата на движението", посочи той. Чувството да си моторист е прекрасно, споделя Митко.

"Както казваме ние – вятър в косите и слънце в очите. А иначе да си моторист струва и скъпо и не чак толкова скъпо. Има различни видове мотори, но в крайна сметка удоволствието е едно и също", заяви още той. Самият той е купил сегашния си мотор през 2005 и близо 10 години не го е сменял. "Мотористите не се разделят бързо и често с моторите си", каза Митко и обясни, че има общуване с железните коне.