Турските плодове и зеленчуци са най-рискови. Две трети от сигналите за опасни зеленчуци на българския пазар са за чушки и домати от южната ни съседка. А 40% от вносния зарзават у нас е именно от Турция, съобщава bTV.По официални данни на Агенцията по храните през изминалата година страната ни е подала общо 75 сигнала за опасни храни чрез системата за бързо оповестяване, която обединява всички страни членки на ЕС.

От тях 51 сигнала, или 2/3, са били за опасни чушки и домати, внос от Турция - замърсени с пестициди, над нормата. По данни на контролните органи 40 на сто от плодовете и зеленчуците, които се продават по пазарите, са турски.

От 40 до 65 % са от ЕС и останалите 35 на сто са българските. Т. е пазарът ни е залят от чужда стока.
Практиката по граничният пункт "Капитан Андреево" показва, че най-много опасни химикали са откривани в турските домати и чушки.

Турция е най-големият износител на зеленчуци не само у нас, но и в Европа. И макар че по това време на годината да са рядкост, на борсата в Слатина има турска партида червени чушки.
Докато лабораторните тестове не потвърдят, че стоката е безопасна, тя ще остане блокирана в склада на вносителя. Към вносът от трети страни спада и македонската стока, която също залива българския пазар.

Не само вносните, но и българските плодове и зеленчуци се изследват за опасни пестициди. От началото на годината отклонения в проверените партиди не са открити, успокояват експертите, а взимането на проби продължава. В момента българската стока измества вносната.