Тази нощ по-голямата част от Европа ще премине към лятното часово време. Страни като България и Германия не правят изключение и техните граждани ще променят стрелките на часовника с един час напред.

Баварският министър на икономиката Илзе Айгнер в навечерието на преминаването към лятно време заяви, че то трябва да бъде отменено. 34 години след въвеждането му днес вече е ясно, че икономическите изгоди от тази процедура са съществено по-малко, отколкото се смяташе навремето. Да не говорим как то се отразява на човешкото здраве. Над 50 000 германци са подписали петиция до Бундестага с искане за отмяната на лятното време и през април парламентът трябва да разгледа този въпрос.

Диктатурата на "социалния" часовник

"Мъжът се нуждае от шест часа сън, жената - от седем, а глупакът - от осем" е заявил веднъж Наполеон. Императорът е смятал съня за загубено време и е спял само по шест часа, както и великият изобретател Едисон. Затова пък Айнщайн се е нуждаел от най-малко 10 часа, а както знаем той не е бил глупак. Нуждата от сън, също както и времето, когато човек заспива и се пробужда са много индивидуални неща и в значителна степен те са предопределени генетически. Това доказва в своята книга "Как върви нашият вътрешен часовник" водещият германски хронобиолог Тил Рьонеберг.

"Рано пиле, рано пее" - подобни поговорки се срещат почти при всички народи. Смисълът им е един: хората, които спят до късно, са лентяи. Рьонеберг е провел своето изследване в Германия, Испания, САЩ, Индия, Бразилия. Той е анализирал подробно информацията за 80 000 жители на три континента и смята подобни "народни мъдрости" за безвъзвратно остарели. Те наистина са отговаряли на времената, когато по-голямата част от населението се е занимавало със земеделие, но сега не е така. Около 60% от европейците са "сови", т.е. предпочитат късно да лягат и късно да стават.

За съжаление това не винаги е възможно. "Вътрешният", биологичен часовник трябва да се съобразява със "социалния", така че "совите" трябва да стават далеч по-рано, отколкото би им се искало, за да отидат на работа или училище. Резултатът от това е известен добре на всички: трудна концентрация, човек става раздразнителен, бързо се уморява, по-зле се справя с физическото, умственото и емоционално натоварване...В този случай сънят се разминава с генетично зададения биоритъм, подчертава експертът.

Защо мъжете предпочитат млади жени

Освен това правилният режим на сън /и бодърстване/ зависи от много повече фактори, отколкото самата принадлежност към "совите". Степента на умора, възрастта, полът, начинът на живот, сезонът - всичко това играе много важна роля. Например, малките деца за ужас на своите родители спадат към ранните хронотипи, но по-късно техният режим на сън се премества. Абсолютните "сови" са тийнейджърите от 14 до към 20 години. Те могат да седят до сутринта пред телевизора, да се разхождат с приятели или да танцуват в дискотеката, а на сутринта не можеш да ги събудиш и с топ. По тази причина Тил Рьонеберг призовава учебните занятия да започват по-късно. Първите два часа са напълно загубени. "Проблемът не е в дисциплината, а в биологията", резюмира той.

При мъжете и жените дневният режим не просто се променя с възрастта, но се променя различни и рядко съвпада. Германският експерт полу на шега полу на сериозно отбелязва, че именно по тази причина зрелите мъже си взимат млади жени: вътрешният часовник на мъжа на възраст 40-45 години тиктака почти еднакво с този на 30-35-годишната жена.

Всяко нарушение на естествения, природен ритъм, регулиращ съня, нарушава стабилността на нашия вътрешен часовник, а следователно и на целия организъм. Такава недопустима намеса в природния ритъм хронобиологът смята ежегодното преминаване към лятното време. Въз основа на многобройни експерименти Рьонеберг доказва, че това отрицателно се отразява не само на самочувствието на хората, но и на тяхната продуктивност. Т.е. тази промяна е неефективна и от икономическа гледна точка.

Преход към... инфаркт

Ученият подчертава, че обикновено минават поне 3-4 седмици, докато свикнем с новото лятно време, а през есента - обратното с нормалното време. Ако времето не отговаря на сезона /т.е. пролетта закъснява или лятото се запазва/, ни е необходимо още повече време, за да "синхронизираме" нашия вътрешен часовник със "социалния". Рьонеберг отбелязва, че най-опасната е работата на смени, когато денят се превръща в нощ, а нощта в ден. Но това поне се диктува от производствената необходимост, а преходът към лятното време е пълна безсмислица, подчертава той.

Опасна безсмислица ще добавим ние. По данни на една от най-големите застрахователни компании на Германия DAK, в първите три дни след преминаването към лятно време в германските болници попадат средно по 40 души на ден с подозрение за инфаркт. А обичайната средна годишна "норма" е 30 души дневно.

Впрочем преминаването към лятно време е опасно не само за хората, но и за животните. Лисиците, дивите глигани обикновено излизат на лов в часовете преди развиделяване. А след преминаването към лятно време именно тогава по автомагистралите и селските шосета има най-много коли. През април в Германия са прегазвани най-много диви животни през цялата година.