През 2012 г. Норвегия е изпреварила Русия като водещ газов доставчик в Европейския съюз (ЕС), съобщи главният икономист на "Бритиш петролеум" Кристоф Рюл, цитиран от Еуроактив.Икономистът подчертава, че цените на руския газ все още са обвързани с тези на петрола, докато Норвегия е изоставила тази система за индексация. Така вносът на норвежки газ в ЕС се е увеличил с 12 на сто през 2012 г., докато вносът на руски газ се е свил с 10 на сто. Така за първи път Осло изпреварва Москва по този показател.

През последните 10 години са се наблюдавали две основни тенденции – рязък ръст на добива на шистов газ в САЩ, както и рязък ръст на търговията с втечнен газ, но през последната една година експлоатацията на шистовите находища е забавила темпове, а търговията с втечнен газ внезапно се е свила, казва Рюл.

На фона тези две тенденции се е засилила конкуренцията между природния газ и въглищата. През 2012 г. глобалното потребление на синьо гориво е нараснало с 2,2% в сравнение с предходната година, което обаче е по-малко в сравнение с дългосрочното средно равнище на повишение. Ръстът на потреблението през миналата година освен това е бил определян основно от потреблението в САЩ.

Същевременно в Европейския съюз (ЕС) и бившите съветски държави са регистрирани най-големите регионални спадове в потреблението на природен газ, посочва Рюл.
Що се отнася до цените, най-рязък спад отново е отчетен в Щатите, докато най-силен ръст е записан на японския пазар заради затварянето на ядрените реактори. На европейския газов спот пазар също са отчетени повишения, макар и не толкова силни, колкото на японския.

В САЩ в момента се увеличават сондажите за шистов петрол, тъй като цените на газа са се понижили, допълва Рюл.
Свръхпредлагането на природен газ в Страната на неограничените възможности е толкова голямо, че дори износът за Мексико, включително и под формата на втечнен газ, не е бил достатъчен, за да абсорбира излишните количества, отбелязва икономистът на ВР.

Това, което се случва в ЕС обаче, е точно обратното. Заради нарастващото търсене в Азия вносът на втечнен газ на Стария континент е намалял, което е добра новина за традиционните износители на синьо гориво.

Те са можели дори да вдигнат цените, но не са го направили, тъй като имат неочакван конкурент – евтините въглища. Средно за Европа енергията от въглища е 45% по-евтина спрямо енергията от газ.