Образувани са две досъдебни производства за полетите на кабинета "Борисов" след постъпили сигнали в прокуратурата от министър-председателя Пламен Орешарски и от министъра на отбраната Ангел Найденов.

На 19.06.2013 г. Софийска градска прокуратура /СГП/ е започнала досъдебно производство срещу длъжностни лица от Министерския съвет на Република България, за това, че в периода от 01.05.2009 г. до 01.05.2013 г. са нарушили служебните си задължения с цел да набавят за себе си и/или за другиго облага и от това са могли да настъпят неблагоприятни вредни последици за републиканския бюджет – престъпление по чл.282 ал.1 от НК, уточняват от прокуратурата.

Предмет на разследване са извършените полети в страната и чужбина с въздухоплавателните средства на Авиоотряд 28 и съответствието им с нормативните изисквания за работата на авиоотряда. На 25.06.2013 г., след предварително получено разрешение от Софийски градски съд, е извършено претърсване в административната сграда на Авиоотряд 28, на територията на Летище София. В резултат на претърсването са иззети множество документи, отнасящи се за организацията на работа и извършените вътрешни и задгранични полети. Иззети са също документи и видеозаписи от т.нар. ВИП пунктове на Летище София. Процесуално-следствените действия са извършени от съвместен екип от следователи от следствения отдел на СГП и служители на Национална агенция по приходите.

На 20.06.2013 г. Софийската военноокръжна прокуратура е започнала разследване срещу лица от Българската армия и Министерство на отбраната /МО/ за длъжностни престъпления – за това, че в периода от август 2009 г. до март 2013 г., са превишили властта си, като са предоставили на 51 пъти военни въздухоплавателни средства за ползване в страната и чужбина не за целите на въоръжените сили на Република България и от това са настъпили тежки последици – щети в размер на близо 813 000 лева. Действията по разследването се извършват от военни прокурори във формирования на военновъздушните сили /Враждебна, Крумово, Безмер/, както и в Националната служба за охрана /НСО/. При пълно съдействие от страна на командването на военновъздушните сили са иззети множество документи. Провеждат се разпити на лица от летателния състав, както и на офицери от НСО, включително и на директора на тази служба.

И по двете досъдебни производства предстоят разпити на множество свидетели с цел установяване на пълните данни за полетите, съдържащи се в отправените към прокуратурата сигнали /маршрут, цел на ползване, заплащане на гориво, превозвани лица и т.н./.

БГНЕС припомня, че скандалите с полетите на правителствения авиоотряд започнаха още през миналата година, когато стана ясно, че той е превозвал футболния отбор "Бистришките тигри". По времето на Бойко Борисов се оказа той се ползваше за различни и странни превози. На 5 юни депутатите решиха да се сформира временна парламентарна комисия за проверка на ползването на "Авиоотряд 28", както и на самолетите и вертолетите на МО. Бившият премиер коментира това като каза, че е летял, защото така е преценил за неговата сигурност. "Ще видите, че аз в чужбина съм летял само по работа, а вътре в страната, за да мога да направя две-три откривания на ден".

На първия си парламентарен контрол като премиер Пламен Орешарски посочи, че има редица слабости в системата за отчетност за заявките за полети с Авиоотряд 28. От него стана ясно, че МС е заплатил за полети с Авиоотряда 1 653 699 лева за периода 1 март 2011 до 31 май 2013 г. Тази сума не включва периода преди март 2011 г., когато Авиоотрядът е бил към Министерство на транспорта. за периода август 2009 - март 2013 са извършени 309 полета със самолети и хеликоптери на Авиоотряда.

Стана ясно и че военни хеликоптери са използвани като авиотаксита по определението на председателя на временната комисия Венцислав Лаков. Военният министър съобщи, че 67 са т. нар специалните задачи на военната техника, но те са били за нуждите на протокола и затова министърът не вижда нищо специално в тях. 53 от тези 67 задачи са с хеликоптер Кугър. Общата стойност на тези полети е 812 000 лв. = 50 % от общите разходи, които се правят. 4 800 лв. е един летателен час с хеликоптера за гориво, а общият разход е 9 900 за Кугър-ите. Около 150 000 лв. от тези 800 000 лв. са възстановени, а останалата част трябва да се покрие от централния бюджет.