Грандиозен скандал заради кадрово решение в кабинета "Орешарски" се заформи в Брюксел.

След като вчера транспортният министър Данаил Папазов оправда назначението на своя заместник Петър Киров с препоръка от еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хан, днес висшият еврочиновник в официално писмо отрече да има пръст в тези вътрешни за България дела.

Еврокомисарят се разграничава категорично от кадровата политика на правителството, декларира, че никога не се е срещал с Петър Киров и настоява за незабавно извинение от транспортния ни министър. "Нямам влияние в национални и политически назначения на България и никога не съм и търсил. Ако думите на транспортния министър Папазов са цитирани точно, очаквам незабавно извинение", посочва Хан в изявлението си, разпространено днес.

Още вчера от бранша алармираха, че Петър Киров като зам.-министър ще влезе в конфликт на интереси с баща си - Володя Киров. Последният е бивш директор на изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и понастоящем председател на учебен център от системата на ведомството на Данаил Папазов. Като се аргументира транспортният министър категорично защити Петър Киров, наричайки го изключителен специалист. "Не ме интересува кой е баща му, наистина разбрах, че е ръководил някога ДАИ, но това няма никакво значение - човекът е с великолепен английски, с всички необходими сертификати и лично с препоръка от комисаря Йоханес Хан", обяви Папазов.

До момента от транспортното министерство нямат официален коментар по скандала. Не е ясно и дали Папазов ще се извини на еврокомисаря по регионална политика Хан, че е забъркал името му за кадровото решение във ведомството.