Неустрашим японски пощенски гълъб прелетя над Тихия океан и бе приет от канадски треньор на пощенски гълъби, съобщиха местни медии. Той се надява смелият и издръжлив летец да даде силно поколение.

Гълъбът пристигнал в Канада силно изтощен и отслабнал. Той бе открит в база на канадските ВВС, разположена на остров Ванкувър в Британска Колумбия. След това той е бил отведен в лечебница за диви животни, където е бил лекуван от болест по птиците. "Мислим, че след като гълъбът е излетял от Япония, се е изгубил или е бил отклонен от буря, преди да стигне до Канада. Вероятно той си е почивал по време на дългото си пътешествие по палубите на кораби", каза Рег Уесткът от Дружеството за защита на птиците.

Нормално един пощенски гълъб може да прелети най-много до 650 км. Този обаче е прелетял 8 000. Пътят му е бил изчислен с помощта на пръстен, който гълъбът имал с името и телефона на неговия собственик в Япония. Той обаче не пожелал да си върне птицата заради скъпите разноски по обратното му транспортиране със самолет. Така местната асоциация за пощенски гълъби е направила постъпки да осинови гълъба с надеждата, че той ще даде добро поколение.

За 17 години работа в лечебницата за диви животни Рег Уескът казва, че никога не е виждал гълъб да прекоси Тихия океан. Такова пътуване трае две - три седмици. По-рано в разгара на епидемията от птичи грип друг пощенски гълъб кацна на борда на кораб на канадската брегова охрана навътре в морето. Тогава много птици биваха избивани от страха да не пренасят вируса. Гълъбът все пак бе върнат в Япония на разноски на собственика си.