"Правителството се вслушва в хората и техните искания. Но би било напълно безотговорно сега да се провеждат предсрочни избори и отново да върнем на власт онези, заради които хората се самозапалваха. И моля ви да правите разлика между София и провинциалните градове - там е тихо."

Така отговаря лидерът на БСП Сергей Станишев на въпроса "Не е ли ясно посланието на хората - те искат правителството да подаде оставка?" в интервю за австрийския вестник "Ди Пресе".

Станишев посочва още, че "ситуацията е различна в сравнение с февруари. Хората искат работещо правителство, което да решава социалните и икономическите проблеми - това и ще направим".

Запитан след скандала с Делян Пеевски дали разбира за какво са протестите, той отговаря така: "Живяхме три и половина години при едно авторитарно правителство. Ситуацията сега е експлозивна като в тенджера под налягане. През февруари се оформи протестно движение не само заради сметките за ток, но и защото хората усещаха, че държавата не работи в техен интерес. Това и доведе до предсрочните избори през май. В нашето общество нервите са опънати и ако докоснеш погрешния нерв, реакцията е много силна."

На няколкото последователни въпроса за избора на Делян Пеевски лидерът на управляващата партия непрекъснато повтаря вече известните тези - че са си взели поука и сега трябва да се работи, че им бил нужен решителен човек да се бори с контрабандата и другите престъпления, че правителството трябва да действа решително...

Запитан как ще докаже на хората, че кабинетът е независим от олигарсите, Станишев отговаря: "С дела." След което изрежда програмата на Пламен Орешарски за цените на тока, увеличаване на детските, борба с бюрокрацията и корупцията...

Станишев отрича правителството да се ползва от подкрепата на "Атака" и твърди, че единственият кабинет, подкрепян от тази партия е бил този на Бойко Борисов.