Константин Пенчев прие да бъде гарант при евентуален диалог между протестиращите и институциите.

От думите на омбудсмана пред БНТ се разбра, че заместник-председателят на парламента Мая Манолова е отправила покана към него по предложение на неправителствените организации, която той е приел с цел да помогне на протестиращите. Пенчев съобщи, че има среща с кмета на София Йорданка Фандъкова, с която да обсъдят пакета от мерки, който бе изготвен още през февруари, когато беше първата протестна вълна. Той не знаел дали те са гледани на комисия и сподели, че столичният градоначалник също е обезпокоена, че няма отговор, тъй като тези мерки трябва да минат по законодателен път.

Според него трябва да има спешна редакция на Изборния кодекс. Той обяви, че би трябвало да се обмислят както разширяването на достъпа на граждани до управлението чрез намаляване на изискванията за кандидатиране на независими депутати, така и за връщане на преференциалния вот. Пенчев смята, че и българите в чужбина трябва да могат да гласуват за независими кандидатури, а не само за партийни, както е сега. Според него, след като хората са на улицата, е минало времето, когато политиците могат да си позволяват да мислят теоретично.

За него въпросът дали има политическа воля за промени не стои - депутатите са избрани да си свършат работата, независимо искат или не, в противен случай трябва да си отидат.