Единственият подсъдим за убийството на Мирослава от Перник - Марио Любенов проговори за първи път пред Нова телевизия, след като получи присъда от 25 години затвор.

Две седмици, след като чу присъдата си, казва, че нито е познавал Мирослава, нито я е отвличал или убивал.

Марио Любенов призна вина пред магистратите, като обясни и причината за признанията си: "Не се чувствам добре от това, че признах подобно нещо. Мога да изясня и мотивите, поради които го признах - човек знае крайния изход на един процес и предпочита да вземе такова решение и да облекчи собственото си положение".

"Признание е силно казано. Просто застанах пред съда и казах, че признавам всички обстоятелства по обвинителния акт", добави той.

По думите му едно самопризнание трябва да включва разказ на цялата история, но той не може да им я разкаже. "Просто не знам какво се е случило", категоричен е той.

"С Мирослава не съм се срещал никога", каза още Любенов.

На 12 юни т.г.Пернишкият окръжен съд осъди на 25 години затвор Марио Любенов, по прякор Заека, обвинен за отвличането и убийството на 17-годишната Мирослава Николова.

На предното заседание на Пернишкия окръжен съд доживотна присъда, която да се редуцира до 20 години лишаване от свобода, поиска окръжният прокурор на Перник Пламен Найденов за подсъдимия за убийството на 17-годишната Мирослава Николова - Марио Любенов-Заека. В момента на извършване на деянието той не е бил осъждан. По-късно обаче Любенов има влязла в сила присъда за извършено престъпление, която Найденов настоя да бъде увеличена с още пет години. Така прокуратурата настоя за общо наказание от 25 години. Според обвинението отвличането и убийството са добре обмислени и планирани, в лицето на Мирослава Марио е намерил лесна жертва, а в лицето на Стойчо Стоев - материално притиснат съучастник. На компютъра на Любенов е бил открит текст, който съвпада с писмото, изпратено до сестрата на Мирослава - Елеонора, в което се иска откуп от 250 хиляди евро. Техническа експертиза е установила наличие на файл с почти идентичен текст, приготвен за планираното преди това от Любенов отвличане на сина на гръцки бизнесмен.

На предното заседание по делото Любенов направи самопризнания и призна всички факти от обвинителния акт.

Убийството на момичето потресе България. Тя беше отвлечена за откуп, който не бе получен. Тялото й беше открито 3 месеца по-късно. Полицията задържа двама заподозрени. Единият - Стойчо Петров-Чочо, безпрецедентно се самоуби пред разследващите при възстановка на покушението в дома му. Така трагедията придоби очертанията на скандал, след като неочакваната смърт на заподозрения се насложи върху обвиненията на родителите за мудни и хаотични действия при издирването на дъщеря им. Другият заподозрян - Марио Любенов-Заека остана в ареста със свидетелство за психични отклонения. Любенов е единственият обвинен за престъплението, след като другият заподозрян Стойчо Стоев-Чочо се самоуби в присъствието на висши служители на ГДБОП, ден след като трупът на девойката беше открит.