Централната избирателна комисия (ЦИК) определи срок до 9 април, включително, да е срокът за регистрация на партиите и коалициите за участие в изборите за Европейски парламент.

До 14 април е срокът за инициативните комитети, а до 22 април ще са ясни окончателните кандидатски листи. До тази дата те могат да поискат да бъде заличена тяхната регистрацията за участие в изборите и ЦИК регистрира кандидатските листи.

Това реши Централната избирателна комисия (ЦИК), като прие хронограма за изборите Европейски парламент.

Най-нетърпеливите по традиция за внасяне на регистрация са от ГЕРБ. Активисти от младежката организация на партията на Борисов дежурят денонощно пред входа на ЦИК, за да се регистрират като номер 1 за изборите за европарламент.

До 23 април ЦИК определя чрез жребий поредните номера в бюлетината на партиите и коалициите от партии и независимите кандидати и ги обявява.

Хората, които искат да гласуват на евроизборите по настоящ адрес, ако той е в различно населено място от постоянния, трябва да го заявят до 10 май.

Така българите, чиито постоянен и настоящ адрес са на различни места, могат да поискат да бъдат вписани в избирателния списък по настоящ адрес. След вписване на избирател в избирателния списък по настоящ адрес не може да му се издава удостоверение за гласуване на друго място.

За да стане това, хората трябва да подадат писмено заявление до кмета на общината, района, кметството или кметския наместник.

Хората с трайни увреждания, трябва до 4 май да подадат заявление за подвижна урна до съответната община по постоянен адрес. Това може да стане и по електронен път.

До 3 май ЦИК определя местата в държавите, в които ще се образуват секции извън страната и броя на избирателните секции във всяко място.

От 25 април се открива предизборната кампания. 24 часа преди изборния ден, т.е. до 24.00 ч. на 23 май се слага край на предизборната агитация. От 24.00 ч. на 23 май до обявяване края на изборния ден се забранява за огласяване под каквато и да е форма на резултати от допитвания до общественото мнение. ЦИК обявява края на изборния ден след приключване на гласуването на територията на страната не по-късно от 20.00 часа на 25 май.

Не по-късно от 3 дни след изборния ден – 28 май, ЦИК обявява получените гласове и разпределението на мандатите между партиите и коалициите. До 30 май, включително, ЦИК обявява имената на избраните членове на Европейския парламент от страната ни.