Няма законова възможност за отказ от страна на министъра на вътрешните работи за издаване на разпореждане на прилагане на СРС, заяви говорителят на главния прокурор Борислав Сарафов.

От думите на Сарафов стана ясно, че Цветан Цветанов е трябвало да издаде разпореждане за прилагането на СРС по отношение на директора на РЗБОП- Велико Търново. Говорителят на главния прокурор напомни, че съгласно закона за СРС за прилагането на СРС трябва да има искане до Окръжния съд, в случая с директора на РЗБОП във Велико Търново, такова е било налице и използването на СРС-та е било разрешено от председателя на Окръжния съд. За да се стигне до прилагането на СРС-тата обаче министърът на вътрешните работи трябва да даде писмено разпореждане до съответните органи в МВР. Императивни са нормите и не дават възможност за преценка на министъра, според прокуратурата само съдебен орган може да прецени да разреши или не прилагане на СРС.

Разследването е било водено за няколко престъпления - кражба, изнудване и длъжностно престъпление. По това досъдебно производство са поискани СРС-та по отношение на няколко лица, обясни Сарафов. Има искане от прокурора и разрешение от съдия, но министърът написал "Не!!!". Срещу Орлин Тодоров се води дело за длъжностно престъпление. Сарафов не изключи възможността Флоров да бъде подсъдим заедно с Цветанов по някакъв начин в едно дело, но каза, че това може да кажат само наблюдаващите прокурори. Главният прокурор не е направил специално искане за неговото задържане. Според говорителя му е нормално да се поиска най – леката мярка за неотклонение и нищо не налага по-тежка. Той все пак посочи, че е въпрос на преценка на наблюдаващия прокурор.

Веднага след произнасяне на НС или след депозиране на отказ от имунитета на Цветанов ще му бъде повдигнато и второто обвинение. Наблюдаващият прокурор имат готовност да приключат разследването и да изготвят обвинителен акт.

До разкриването на престъпната схема разследващите са стигнали след свидетелски показания. "За образно казано – чадър над определени хора от местния регион, свързани с бизнеса, които извършвали лоши и най – различни неща. Орлин Тодоров е подсъдим именно за това. Едното от обвиненията му е именно за осигуряване на протекции", каза Сарафов.

Сред свидетелите има бивши и настоящи служители на МВР. Някои са сигнализирали за нередности, за които част от тях са уволнени от системата на МВР. Все още не е правена експертиза за това дали документът с Не!!!. е на министъра, тъй като той има имунитет и това най – вероятно ще се случи след като му бъде свален имунитетът отново. В документа обаче не е мотивиран по никакъв начин този отказ. Прави се и ревизия на произнасянето на прокурорите по делата.

Днес прокуратурата за втори път поиска имунитета на народния представител и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов. В хода на разследването по досъдебното производство, водено срещу Станимир Флоров (бивш директор на ГДБОП), са събрани достатъчно данни за извършени престъпления и от други лица, едно от които е Цветан Цветанов. По тази причина наблюдаващите прокурори от СГП са изготвили до главния прокурор предложение за изготвяне на искане до 42-то НС за снемане на депутатския имунитет на Цветан Цветанов и привличането му като обвиняем за престъпление по чл. 288 НК.

По делото е установено, че при разследването по друго досъдебно производство, водено срещу Орлин Тодоров (бивш директор на РЗБОП – Велико Търново) от наблюдаващия делото прокурор от Окръжна прокуратура – Велико Търново са били изготвени 6 искания за прилагане на СРС. Тези искания са преценени като аргументирани и законосъобразни от председателя на Окръжен съд – Велико Търново, поради което той е издал съответното съдебно разрешение за тяхното прилагане. Техническото прилагане на СРС е възложено на съответната структура в МВР, за което исканията на наблюдаващия прокурор и разрешенията на председателя на Окръжния съд (в периода от 26.08.2009 г. до 18.09.2009 г.) са предоставени на органа по чл.16 ал.1 от ЗСРС и чл.175 ал.2 от НПК – министъра на вътрешните работи. Именно той съобразно ЗСРС и НПК е длъжен да издаде разпореждане за това до СДОТО. Въпреки това си задължение, произтичащо от посочените текстове от ЗСРС и НПК, Цветан Цветанов (към онзи момент министър на вътрешните работи) е отказал такова разпореждане.

"Пренебрегвайки разрешенията, издадени от съдия, и на шестте искания, подписани от председателя на Окръжен съд – Велико Търново, г-н Цветанов е поставил собственоръчно резолюции "НЕ!!!". С това не само е нарушил задълженията си като министър на вътрешните работи, но и е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Тодоров и от други лица тежко престъпление, които не са могли да бъдат събрани по друг начин. В специализираната дирекция на МВР е нямало каквито и да е технически пречки за прилагане на въпросните СРС, нито е съществувала опасност от разкриването им. С оглед събраните до момента доказателства, прокуратурата има готовност за внасяне на обвинителен акт срещу Цветан Цветанов до края на месец юли 2013г., ако Народното събрание даде разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него. В същото време разследването ще продължи по отношение на останалите лица", заявяват от прокуратурата.