"Професия Лъжец" на Стефан Москов, ДКТ-Варна получи награда ИКАР за най-добър спектакъл. Снощи, на церемония в Народния театър "Иван Вазов", Съюзът на артистите у нас раздаде престижните награди за театрално изкуство. Тазгодишните "Икар"-и преминаха под мотото "#Кой" – кой печели, предаде репортер на БГНЕС.

Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев връчи награда Икар за Чест и достойнство на актьора Михаил Хаджиилийков. Награда Икар за изключителен творчески принос бе връчена на актьора Стефан Мавродиев. "Обичам колегите си, обичам публиката и без тях не бих направим нищо. Театърът е моето море и в него плувам", заяви Мавродиев преди церемонията. Актьорът пожела здраве на народа и на театъра. Той бе изключително признателен за наградата, която му бе връчена на Световния ден на театъра. Актьорът заяви, че равносметки не прави.

Престижната статуетка за режисура получи Иван Добчев за "Възвишение" по Милен Русков, ДТ "Н.О.Масалитинов"-Пловдив.

Актьорът Владимир Пенев получи Икар за водеща мъжка роля за ролята на Арпагон в "Скъперникът", МГТ "Зад канала". Водеща женска роля е за Лилия Маравиля за ролята на г-жа Министершата в "Г-жа Министершата, Театър София. Александър Кадиев целуна статуетката Икар за поддържаща мъжка роля за ролята на Клеант в "Скъперникът", МГТ"Зад канала". В категория за поддържаща женска роля наградата получи Ина Добрева за ролята на Елена в "Презрението", ТР Сфумато и Exodus Art.

Тея Сугарева грабна Икар за дебют за режисурата на "Робин", Театър "Възраждане". В категория сценография наградата е за Венелин Шурелов и Елица Георгиева за "Канкун", ДТ"Стоян Бъчваров"-Варна. Петър Дундаков спечели Икар за авторска музика за "Дисни трилър", ДТ"Н.О.Масалитинов"-Пловдив.

Майсторско техническо осъществяване отиде при Театър "София" за "Парижката Света Богородица". В категория куклен спектакъл Икар получи "Бурята" на Столичен Куклен Театър.

Икар за индивидуално постижение в кукленото изкуство отнесе Свила Величкова за сценографските решения на "Басни" и "Джуджето Дългоноско". За съвременен танц и пърформанс -сдружение "По действителен случай" за пърформанса "Тълковен речник".

Икар за "Златен глас" бе връчен на Ани Василева за ролите й в "Новите съседи". За критически текст на Камелия Николова за книгата "Българският театър след 1989 и новата британска драма". Икар за драматургичен текст отиде при Яна Борисова за пиесата "Хората от Оз".

Икар за цирково изкуство бе връчен на Сашо Петров Койчев и Алекс Сашов Койчев за приноса им в цирковата клоунада и пантомима. За вариететно изкуство - Христо Каранджулов-Ирко за 50-годишна творческа дейност и приноса му в илюзонното изкуство.

Наградата в категория за съвременна българска музика отиде при Shiny Dollsb за дебютните им авторски песни "Искам да вярвам" и "Be my lover". Годишна награда на АКТ-УНИМА получи Лина Бояджиева за изключителен принос в развитието на Българския куклен театър.