Главният прокурор Сотир Цацаров отправи ново искане до Народното събрание за сваляне на имунитета на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Цацаров е внесъл в Народното събрание искане за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Цветан Генчев Цветанов - народен представител в 42 - то НС, избран от "ГЕРБ", уточняват от прокуратурата.

В хода на разследването по досъдебното производство, водено срещу Станимир Флоров (бивш директор на ГДБОП), са събрани достатъчно данни за извършени престъпления и от други лица, едно от които е Цветан Цветанов. По тази причина наблюдаващите прокурори от СГП са изготвили до главния прокурор предложение за изготвяне на искане до 42-то НС за снемане на депутатския имунитет на Цветан Цветанов и привличането му като обвиняем за престъпление по чл.288 НК. По делото е установено, че при разследването по друго досъдебно производство, водено срещу Орлин Тодоров (бивш директор на РЗБОП – Велико Търново) от наблюдаващия делото прокурор от Окръжна прокуратура – Велико Търново са били изготвени 6 искания за прилагане на СРС. Тези искания са преценени като аргументирани и законосъобразни от председателя на Окръжен съд – Велико Търново, поради което той е издал съответното съдебно разрешение за тяхното прилагане. Техническото прилагане на СРС е възложено на съответната структура в МВР, за което исканията на наблюдаващия прокурор и разрешенията на председателя на Окръжния съд (в периода от 26.08.2009 г. до 18.09.2009 г.) са предоставени на органа по чл.16 ал.1 от ЗСРС и чл.175 ал.2 от НПК – министъра на вътрешните работи. Именно той съобразно ЗСРС и НПК е длъжен да издаде разпореждане за това до СДОТО. Въпреки това си задължение, произтичащо от посочените текстове от ЗСРС и НПК, Цветан Цветанов (към онзи момент министър на вътрешните работи) е отказал такова разпореждане.

"Пренебрегвайки разрешенията, издадени от съдия, и на шестте искания, подписани от председателя на Окръжен съд – Велико Търново, г-н Цветанов е поставил собственоръчно резолюции "НЕ!!!". С това не само е нарушил задълженията си като министър на вътрешните работи, но и е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Тодоров и от други лица тежко престъпление, които не са могли да бъдат събрани по друг начин. В специализираната дирекция на МВР е нямало каквито и да е технически пречки за прилагане на въпросните СРС, нито е съществувала опасност от разкриването им. С оглед събраните до момента доказателства, прокуратурата има готовност за внасяне на обвинителен акт срещу Цветан Цветанов до края на месец юли 2013г., ако Народното събрание даде разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него. В същото време разследването ще продължи по отношение на останалите лица", заявяват от прокуратурата.

Прокуратурата вече повдигна едно обвинение на бившия вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов за незаконните подслушвания на политици, журналисти и бизнесмени. То е за т. нар. допустителство по служба. Според държавното обвинение в периода 2010 г. - 2013 г. като министър на вътрешните работи не е изпълнил задълженията си, произтичащи от разпоредбата от ЗМВР за правното осигуряване на дейността за използване на специализирано оборудване. С това, според обвинението той съзнателно е допуснал подчинените му лица – директорите на СДОТО МВР – обвиняемите Иванов, Костов и Кацаров да извършат длъжностно престъпление. Тогава мярката за неотклонение, която му определиха наблюдаващите прокурори е "подписка". По това обвинение го грозят до 8 години затвор, ако прокуратурата докаже тезата си в съда.

Бившият директор на ГДБОП Станимир Флоров е сочен за един от най – приближените до бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Той напусна системата на МВР, като бе освободен поради навършена възраст и стаж за пенсия по времето на служебния вътрешен министър Петя Първанова. Срещу него бе образуваното дело за подкуп в особено големи размери. Това обаче не попречи на сбогуване със системата бившият антимафиот №1 да отнесе и обезщетение от 20 заплати за честна служба към държавата.

Самото разследване срещу Флоров започна в края на април. Преди това до медиите бяха изпратени секретни документи за разработки срещу него. Според тях Флоров е бил проверяван от контраразузнаването по подозрения във връзки с кримиконтингента. От тях стана ясно, че Флоров на два пъти е попадал в полезрението на НСС (сега част от ДАНС - б.р.) заради съмнения, че използва служебното си положение, за да покровителства заподозрени за контрабанда и наркотрафик. Според съобщението на прокуратурата разследването е за подкуп в особено големи размери.

Заради него Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) отне достъпа му до класифицирана информация. Той като директор на спецслужбата е имал достъп до най-високото ниво на държавна тайна с гриф "Строго секретно".

Междувременно все още не приключило разследването за намерените 480 000 незаконни бюлетини в Костинброд. В деня за размисъл преди изборите на 12 май, прокуратурата разби печатница с незаконни бюлетини. Случилото се е безпрецедентно в най-новата история на България - никой не се е опитвал да фалшифицира изборите в страната по такъв нагъл начин. Прокуратурата образува досъдебно производство за престъпления. Операцията бе проведена в град Костинброд. Печатницата е собственост на фирма Мултипринт. Нейният собственик е близък на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов - общинският съветник от ГЕРБ Йордан Бончев.