Избирателите, които искат да гласуват на евровота на 25 май по настоящия си адрес, ако той е в различно населено място от постоянния, трябва да заявят това до 10 май. Това предвижда хронограмата за евроизборите, приета от Централната избирателна комисия (ЦИК) в сряда.
За да бъдат включени в избирателните списъци по настоящия си адрес, избирателите трябва да отправят писмено искане до кмета на общината, района, кметството или кметския наместник. Според Изборния кодекс списъците се съставят по постоянен адрес.
За изборите за Европейски парламент съществува т. нар. уседналост - право да гласуват имат само пълнолетните българи, живели най-малко през последните три месеца в България или друга страна членка на ЕС. Така онези, които имат настоящ адрес извън страната, влизат автоматично в забранителен списък. Той трябва да е публикуван на интернет страницата на съответната община до 14 май, а грешките в него трябва да бъдат отстранени до 17 май. За изключване от забранителния списък се подава заявление до кмета или на интернет страницата на общината.
До 4 май е срокът хората с трайни увреждания, които не могат да отидат до урните в изборния ден, да подадат заявление за подвижна урна до съответната община по постоянен адрес. Това може да стане и по електронен път през интернет страницата ѝ. Заявление може да се подаде и по настоящ адрес, ако той не съвпада с постоянния, но избирателят трябва първо да е поискал да бъде включен в списъка по настоящ адрес.
Учениците и студентите редовно обучение могат да гласуват в населеното място, в което учат. За целта не е нужно предварително заявление. В изборния ден те представят заверена студентска или ученическа книжка и подписват декларация, че не са гласували и няма да гласуват на друго място.
До 14 април трябва да се регистрират инициативните комитети, които искат да издигнат независим кандидат за евродепутат. Те трябва да внесат в Българската народна банка (БНБ) безлихвен депозит от 100 лв.. Срокът за регистрация на партиите и коалициите е 9 април. До 22 април ще са ясни окончателните кандидатски листи, припомня "Дневник".