Инвеститорът на Карадере "Мадара юръп" получи държавна подкрепа за "Бляк сий гардънс", но част от земите, върху които ще се строи, са възбранени. И то заради публични задължения към държавата и две общини, пише "Преса". Обезпечителните мерки са наложениот НАП, община Варна и община Бяла. Запорираните терени в местността Карадере все още не са собственост на "Мадара юръп", а се водят на фирмите "ББТ проджектс" и "Мадара Бяла". "И с двете дружества имаме споразумение за покупка на земя с цел изграждане на "Бляк сий гардънс", обяви пред "Преса" Скот Паркинс от директорския борд на компанията.

На "ББТ проджектс" са възбранени общо 108, 6 дка на Карадере, което е по-голямата част от имотите в красивата местност. На 6 март община Бяла е наложила възбрана на 48 дка. Причината - задължение към местната хазна в размер на 27 512,07 лв. заедно с лихвите.

На същите 48 дка е наложена възбрана през януари и от НАП. "ББТ проджектс" дължи на хазната 856 233,44 лв. От изпълнителното дело става ясно, че фирмата има да внася ДДС, осигуровки и други видове данъци.

Отделно на 3 октомври 2013 г. община Бяла е запорирала други земи на "ББТ проджектс" в Карадере. Общата им площ е 60,6 дка. Мярката е наложена заради 24 552,65 лв. дълг към местната хазна.

"ББТ проджектс" се контролира от бившите собственици на ЦСКА Димитър Борисов и Иво Иванов, известни с веригата сметосъбиращи фирми "Титан". Те държат 66 % от капитала. Борисов и Иванов преди години изкупуваха активно Карадере от местното население.

От "Мадара Юръп" уточниха, че имат споразумение за покупката на 68,4 дка от "ББТ проджектс" и то само за първия етап от "Бляк сий гардънс", който ще включва три хотела. "Мадара Юръп" има договор за покупка и на 41 дка земи от "Мадара Бяла", която също има възбранени имоти - 35 дка от местността Варка рахи до Карадере. Мярката е наложена от община Бяла заради вземане в размер на 32 651, 44 лв.

От пресофиса на "Мадара юръп" в Бългтария коментираха, че в споразумението им с "ББТ проджектс" е записано, че земите ще бъдат купени без тежести. Ако дружеството не изплати публичните си задължения, сделка няма да има, което поставя под въпрос проекта.