Американският акробат – въжеиграчът Ник Валенда, стана в неделя първият човек, който пресече Гранд Каньон в САЩ по въже, съобщиха организаторите.

34-годишният Ник Валенда, който миналата година прекоси Ниагарския водопад на границата между САЩ и Канада, заяви, че ветровете са били по-силни от очакваното, когато той прекоси реката Литъл Колорадо /Little Colorado/ на повече от 400 м височина. /АФП

Американският въжеиграч Ник Валленда /Nik Wallenda/ премина Гранд каньон без осигуровка, съобщи Ройтерс.

Валенда премина 427 метра по стоманено въже с дебелина пет сантиметра за около 23 минути. Той стана първият човек, преминал по въже Гранд каньон.

Акробатът се подготвяше за това преминаване около 4 години. През последните месеци той тренираше в щата Флорида. Валенда преминаваше по 300 метрово въже, обкръжен от специални вентилатори за имитиране на ветрове със скорост до 80 километра в час.

Както съобщи АФП, 34-годишният Ник Валенда не е очаквал толкова силни ветровете при прекосяването на реката Литъл Колорадо /Little Colorado/ на повече от 400 м височина.

Валенда е от знаменито семейство акробати на въже. Дядо му загина в Пуерто Рико на 73 години, когато се опита да премине по въже между две високи сгради. По-късно самият Ник направи подобен преход заедно с майка си.

Сред другите най-значими постижения на Валенда, който нарича себе си "цар на въжеиграчите" е преминаването му през Ниагарския водопад през юни 2012 година, но тогава заради изискванията на един от спонсорите му – телевизията Ей Би Си – трябваше да наруши традицията си да не използва осигуровка.

Гранд каньон, или Големият каньон, се намира в щата Аризона, САЩ. Той е един от най-големите в света. На някои места дълбочината му достига 1800 метра.