Пет месеца и половина след старта на цифровото излъчване на тв сигнал две телевизии са на път да се откажат от него по икономически причини, пише "Труд", като се позовава на шефовете на СЕМ Георги Лозанов и на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков.Двамата обаче отказват да посочат кои са телевизиите. Според изданието става въпрос за Ринг.бг и Би Ти Ви Лейди. И двата канала са под шапката на "Би Ти Ви медиа груп". Вчера от телевизиите отказали да коментират казуса. Лозанов заявил, че тв операторите вече са внесли официално в СЕМ искания за прекратяването на лицензиите за цифрово излъчване са аргумента, че им излиза неоправдано скъпо.

По неофициална информация излъчването през мултиплекс излиза около 7-8 млн. лева годишно за канал, като тази сума е предмет на договаряне. Казусът ще се разглежда на заседанието на медийния регулатор във вторник.

"Безпокои ме, че тръгва обратен на цифровизацията процес. В ЕС цифровото излъчване побеждава разпространението по кабел и сателит, докато у нас може да се случи обратното, защото те се оказаха по-евтини", каза Лозанов.