Автомобилните експерти от сайта Yahoo направиха подборка на някои от най-странните и необичайни правила, на които трябва да се подчиняват шофьорите в различни държави. Някои от тях са остарели, но въпреки това продължават да действат и могат да доведат до сериозни проблеми за водачите на автомобили.


Тайланд - голотата е забранена

В Тайланд на мъжете и жените е забранено да управляват автомобили и автобуси, ако торсът им не е покрит с дреха. Това автоматично изключва възможността да се кара по бански. Не се уточнява дали забраната важи за мотоциклети и велосипеди.

Коста Рика – без музика край църкви и училища

В Коста Рика шофьорът има право да пие алкохол, стига неговата концентрация в кръвта да не превиши позволените от закона 0.05 %. В същото време обаче е забранено силното слушане на музика в автомобила, когато той се намира в близост до църква, болница или училище.

Франция – тестерът за алкохол е задължителен

Във Франция употребата на алкохол преди качване зад волана не само е абсолютно забранена, но шофьорът е длъжен да има дрегер в автомобила си. За тези, които взимат кола под наем, фирмите продават такъв уред срещу 5 долара. Ако го няма в колата, водачът трябва да плати глоба от 15 долара.

Русия – глоба при мръсна кола

Едно от правилата, които изненадват чужденците в Москва, е че там нямаш право да миеш автомобила си на улицата. И ако го правиш, може да бъдеш глобен. В същото време си заплашен от парична санкция и ако управляваш мръсен автомобил.

Кипър – забранени са жестовете зад волана

На шофьорите в Кипър им е забранено да пускат волана по време на движение. А до това най-често се стига, когато трябва да се жестикулира по адрес на пешеходци или на други водачи на автомобили. Ако полицай види подобно нещо, може да наложи глоба от 35 долара.

Южна Африка – пастирите са с предимство

В Южна Африка шофьорите са длъжни да дават път на пастирите, които прекарват животни през пътя. Човек, който води крава, кон, коза, свиня или щраус, е крал на пътя и ако някой водач на автомобил не му даде предимство, може да бъде наказан с глоба от 500 долара.

Япония – глоба за возене при пиян шофьор

В Япония шофьор, който изпръска пешеходец край път, ще бъде глобен минимум с 60 долара. Това обаче са жълти стотинки в сравнение с глобата, която ви заплашва, ако се качите при шофьор, употребил алкохол. Или пък преотстъпите автомобила си на такъв.

Великобритания – Яж или карай

В Обединеното кралство е напълно забранено да управляваш автомобил и да се храниш. Глобата за подобно нарушение е доста висока.

САЩ – овцете ги е страх да пътуват сами

САЩ е една от държавите, в които все ще действат редица причудливи закони. Един от тях е в щата Монтана, където не можете да возите овца в каросерията на пикапа си, защото животното го е страх да пътува само. Но пък е позволено да го вземете при себе си в кабината. В Невада пък нямате право да яздите камила на обществен път.