Кметът на Своге Жоро Цветков е привлечен под отговорност за длъжностни престъпления, като са му повдигнати, обвинения за 12 нарушения на Закона за местното самоуправление и за потъпкване на процедурата по Закона за обществените поръчки (ЗОП).

По първоначални данни от януари 2012 г. до юли 2013 г. кметът нанесъл щети на бюджета за около 150 хил. лв., пише "Труд". Все още обаче сумата се уточнява, казаха от прокуратурата.

В дома на Цветков и в сградата на общината в Своге още през декември м. г. влязоха униформени полицаи. Обвиненията му от вчера са във връзка с тази акция.

Кметът е толерирал определени фирми като им осигурявал срещу комисионна спечелването на поръчки от общината. По тази схема той уредил различни дружества да изградят път, водопреносна мрежа, сгради за отдих. Най-фрапантно било, че с общински пари било плащано за охрана, която да пази частна спортна зала. Сред фирмите, работили с кмета, са "Лит-2002", "Път проект 2001", "Юриста сагитарио груп", "Инж роуд", "Лидер проект", "Трезор-3 М", "Йолена 2008" и др., казаха разследващи.

Цветков е на свобода срещу 3000 лв. гаранция. Съдбата на колегата му от Тетевен Милен Милев обаче е различна. Вчера Апелативният съд в Търново постанови, че той трябва да остане в ареста. "От събраните доказателства може да се предположи, че Милев е извършил престъпление по служба", посочиха съдиите. Свидетели разказали, че били заплашвани със саморазправа от известния като изнудвач Марин Галацки. Той бил приближен до кмета и ги заставял да мълчат.