Заедно с всички потенциални рискове за здравето, като повишено кръвно налягане, остеопороза, нарушена функция на бъбреците, солта допринася и за по-бързото остаряване.

Учените от Медицинския колеж в Джорджия, който е част от Gerorgia Regents University в Австралия, откриват, че теломерите на хромозомите са по-къси при юношите, страдащи от затлъстяване и наднормено тегло. Тази група тийнейджъри също така консумират големи количества сол, в сравнение с техни връстници, чиято диета включва по-малко сол. По-късата дължина на теломерите е предпоставка за клетъчно остаряване.

За целта на проучването участие взимат 766 деца, на възраст 14 – 18 години. Те са разделени на две групи, спрямо количеството приеман натрий – такива, които консумират повече, и такива, чиято диета е по-бедна на сол.

Тийнейджърите, приемащи по-малко натрий, консумират средно по 2,388 мг сол дневно, докато останалите – по 4,142 мг. Участниците и от двете групи консумират повече от препоръчителното количество сол – 1,500 мг, което се равнява приблизително на 2/3 чаена лъжица.

След като взимат под внимание и други фактори, виновни за скъсяване на теломерите, учените установяват, че при тийейджърите, които са с наднормено тегло и затлъстяване, теломерите са значително по-къси, когато приемът на сол е по-голям. За сравнение, в дължината на теломерите не се наблюдава особена промяна при юношите, които са със средно тегло.

Затлъстяването се свързва с високи нива на възпаление, което също ускорява скъсяването теломерите.

Данните от проучването са представени по време на научно заседание в Сан Франциско.