Украйна е предупредила Европейския съюз, че е възможно повторение на газовата война с Русия от януари 2009 г., когато, заради спор за цената на газа, Русия спря доставките през територията на бившата съветска република и почти две седмици редица европейски страни имаха сериозни проблеми с осигуряването на синьо гориво.

Министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан е предупредил за тази опасност европейския комисар по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер, предадоха руски медии в четвъртък, след като преди това стана ясно, че Украйна е поставила пред Руския въпроса за повишаване на таксите за транзита на руски газ през руска територия и от своя страна очаква цената на синьото гориво от "Газпром" да се повиши със 79 на сто до 480 долара за 1000 куб. м, заради отпадналите отстъпки в цената, получавани присъствието на Черноморския флот в Крим и при авансово плащане.

На брифинг в Киев лидерът на партията "Баткившчина" в парламента Сергей Соболев каза, че Русия е била информирана за намерението на Украйна да вдигне транзитните такси. "В момента ние не можем да реагираме адекватно на руската страна, защото цената на газа съответства на световните нива, но транзитните такси – не", каза Соболев. Той посочи също, че в така създадената ситуация спасението на Киев е в риверсивния транзит на газ от Европейския съюз.

Подобно е мнението и на Юрий Продан, който пише на Йотингер, че основният инструмент, чрез който може да се преодолее заплахата от газовата война е организирането на реверсивни доставки на газ от територията на ЕС към Украйна. Министърът напомня и че Русия не смята да дава повече отстъпки от цените на газа. За да се решават възможните проблеми, Продан предлага на еврокомисаря да се създаде специална група на високо ниво.

"Времето за организация на доставките на природен газ от страни от ЕС към Украйна изтича. Ако ние не можем бързо да решим този проблем, може да се прогнозира повторение на "газовата война" от 2009 г., по същия сценарий и със същите последици, дори и с пълно прекратяване на доставките на газ от Руската федерация в западна посока", посочва Продан.

Предишния ден зам.-шефът на финансовия департамент на "Газпром" Андрей Круглов заяви, че холдингът разглежда вариантите за доставка на газ в Европа по обходен на Украйна маршрут в случай, че възникне проблем. Съществуващите мощности не газопроводите “Ямал-Европа” и “Северен поток" позволяват компенсиране на проблемите с транзита през Украйна, ако такива възникнат, посочи Круглов пред журналисти.

Междувременно стана ясно, че Украйна залага в бюджета цена от 480 долара за 1000 куб. м от 1 април заради отпадането на постигнатите през 2010 и 2013 г. отстъпки в цената на газа.