Невероятната и затрогваща история на щъркела Живка разказват от групата за диви животни във Фейсбук. Деца в Дупница счупили крилото на птицата, но добри хора успели да я спасят:
“Преди седмица прекрасната щъркелка се връща у нас от Африка и се отправя към Дупница, където най-вероятно е гнездото и. В Дупница, обаче, не всички я очакват с радост и нетърпение. Деца замерят Живка с камъни и резултатът е ужасяващо счупено крило. Добър човек я намира и прибира, занася я в местния приют за безстопанствени кучета, с надеждата, че там ще помогнат на птицата. Живка е прибрана в клетка и просто забравят за нея. Няма лекарства, няма храна, няма вода. Живка е сама, лежи, докато кръвта и тече в клетката. 5 дни не издава нито звук, забравена”, пишат природозащитниците.

Умиращата птица е забелязана случайно от хора, дошли да си осиновят куче. Когато в една от клетките забелязали Живка, те решили да я спасят и потърсили помощ от столична клиника.

Живка е докарана още същата вечер във ветеринарна клиника “Добро хрумване”. Крилото е ужасяващо счупено, раната продължава да кърви, тъканите са като смлени, а костта стърчи 10 см навън.

“Няколко дни ще опитваме да стабилизираме птицата, защото в това състояние не може да издържи операция на крилото. Тя не се храни сама, приема витаминни разтвори през устата, но храната повръща. Всеки ден е на системи. Ако издържи, ако може да понесе още, след всичко, което е понесъл, този нещастен щъркел ще бъде опериран”, разказват от клиниката.