Избирателният закон беше направен така, както не трябва. Направен така, че да обслужва БСП за изборите, направен несправедливо към редица партии, направен в услуга на БСП и "Атака".

Това коментира пред bTV лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той заяви, че няма обща игра между ГЕРБ и ДПС, не готвят никаква коалиция и в името на такава не е готов да приеме да му бъдат поставяни условия.

"От 19-членна комисия ГЕРБ има 6 члена, а е първата политическа сила. Откакто има демокрация в България, винаги първата политическа сила получава председателското място на комисията. Сега Станишев, понеже си открадна изборите, открадна си властта, защото не ги е спечелил, си сложи председател от БСП, с яростната подкрепа на "Атака" и на ДПС.

От "Атака" си сложиха зам.-председател, а от ДПС секретар. А протоколите от изборите се подписват от председателя и секретаря. Председателят е от БСП, секретарят от ДПС. Аз направих компромис. "Казах добре, нека все пак, понеже са европейски избори, ще ни гледа цяла Европа, съгласни сме и на зам.-председател." Само че ДПС казаха: "не може, ние имаме с 14 депутата повече от „Атака“, да имаме равен брой с "Атака"". Тогава казах: господин Местан, а ние, като имаме с 14 повече от БСП, нормално ли е да имаме хем еднакъв брой, хем от БСП да е председателят. Казах: вие се борите за права и свободи, вземете и защитете правата и свободите на ГЕРБ", посочи Борисов.

"Тактиката на „опорните точки“ на управляващите е да се говори за всичко друго, което не е свързано с огромното харчене на пари, с големите безобразия, които причиниха. Това е тяхната цел", заяви още той.

Бившият премиер нарече капан намерението на Пламен Орешарски правителството да изтегли близо 4 милиарда нов заем, защото всичко това би било нормално, ако тези пари отидат за инфраструктура, за работни места, производство, икономика – за нещо, което донася печалба на държавата.

"Но те виждате колко милиарда взеха за БЕХ, колко взеха миналата година. В същото време при под 1% ръст на икономиката, непрекъснато тръбят, че ще дават коледни, великденски, всякакви надбавки, ще увеличават пенсии, ще увеличават заплати, а в същото време икономиката не работи.

С 15 лева на един пенсионер няма да се увеличи потреблението. Потреблението се увеличава, когато има прилив на инвестиции, когато икономиката работи, когато се изграждат мощности, когато се въртят големи обороти в държавата. В момента какво имаме? Самият Орешарски каза, че имало отлив на инвестиции. За да има сега отлив, при нас е имало прилив", каза още Бойко Борисов.