Бойко Борисов изпрати поздравително писмо до Радан Кънев за избора му на председател на ДСБ, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

"Най-искрено Ви желая успех на новата длъжност, защото хората в дясното политическо пространство заслужават по-голямо представителство. Моето разбиране винаги е било, че естественият партньор, с който ПП ГЕРБ може и трябва да си сътрудничи, са десните партии във формат ЕНП. Надявам се занапред да намираме все повече допирни точки по темите, които ни сближават, вместо да търсим разделителни линии дори тогава, когато ги няма.

В последните години основният проблем на партийните лидери в дясното политическо пространство беше търсенето на противници в самото дясно, за разлика от левите лидери, които винаги успяват да се консолидират и да бъдат обединени, въпреки различията си.

Уверен съм, че в името на демокрацията, трябва да намерим път към по-добър диалог между нашите две формации. Такива са и очакванията на всички десномислещи хора в страната, които очакват днес от нас повече отговорност и единство срещу популизма на левите и националистите", заявява Борисов.

По-рано днес Радан Кънев от трибуната на 11-ото Национално събрание на Демократи за силна България заяви: "Получихме оферта от г-н Бойко Борисов, за да участваме в единен десен блок, но ГЕРБ не е алтернатива в българската политика", подчерта Кънев на фона на всеобщо недоволство от страна на делегатите към протегната ръка от ГЕРБ.

 Позициите по отношение на политическия картел съвпадат с тези на ДСБ, с които имаме обща нетърпимост към задкулисното влияния на олигархичните бизнес кръгове и към подмяната на волята на българските избиратели.

Това казва председателят на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева в поздравителен адрес до новоизбрания председател на ДСБ Радан Кънев.

В поздравлението си Кунева заявява: "Приемете сърдечни поздравления за избора Ви за председател на "Демократи за силна България". Вие поемате политическото лидерство в труден за десните партии момент. Трудности, които разбираме и споделяме през нашият политически опит. Трябва да намерим смисъла на широката и искрена дясната представителност на хората, които отхвърлят политическата неискреност и сивите коалиции.

От създаването на Движение "България на гражданите" непримиримите ни позиции по отношение на политическия картел, видимо съвпадат с изразените позиции на ДСБ, с които имаме обща нетърпимост към задкулисното влияния на олигархичните бизнес кръгове и към подмяната на волята на българските избиратели.

Като отчитаме това, а също и факта, че резултатите от последните избори, налагат по естествен начин двете партии за отговорна алтернатива на партиите в парламента се надяваме във Ваше лице да открием партньор за осмисляне пътя към изграждането на не само автентична, но и силна дясна платформа в България", казва Кунева и пожелава на Кунев сила и енергия за отговорностите на новия пост.