Богаташ от турския град Бурса си купи изоставен от 20 години жилищен блок в Рудозем, съобщи smolyanpress.net.

Постройката стои десетилетия на груб строеж близо до изхода от родопския град към границата. Фаик Хасан е изселник от Бенковски. От много години има строителен бизнес в Бурса. Фирмите му имат стотици работници в Турция и Германия. Преди година дошъл на гости в рудоземското село Чепинци, за да дари строителни материали за ремонта на местната джамия.

„Попътно видя изоставения грозен блок, попита какво е това, казах му: останки от комунизма. Той заяви, че това е грозно и моментално реши да го купи“, разказва местният му представител Мико Демирев.

Блокът бил строен до 1989 г. с цел вътре да се настанят шефовете на „Горубсо“. Затова за разлика от другите миньорски блокове в града му оставили и огромен парцел от 5 дка за строеж на екстри около него. След края на соца обаче останал недовършен. Инвеститорът я купи на търг на министерството на икономиката за около 40 500 лв., съобщи ликвидаторът на „Горубсо“ – Рудозем Захари Христов.

Първите две секции на блока ще са готови до ключ това лято. В тях има 30 апартамента, които ще бъдат с пълно обзавеждане и оборудване. На апартаментите е сложена 5-камерна дограма, на входовете – блиндирани врати, стълбищата и облицовката на сградата са предвидени с мрамор и рнаменти. Предстои 50 работника да поставят външна изолация и мазилка. След това ще се строи втора секция на блока с още 30 апартамента, детска площадка, басейн, търговски обекти и украси в двора.

„Строим цял нов квартал. Лудост е да вземеш нещо старо и да вложиш милиони, за да го преобразиш. Но заяви, че иска да направи новия жилищен комплекс с германско качество, а да продава апартаментите на български цени, за да има всеки достъп“, казва Демирев.