Плодовете и зеленчуците не трябва да се държат в хладилник или тъмен шкаф, защото им е необходим нормален цикъл на дневна светлина и тъмнина, за да произвеждат оптимални нива на хранителни и вкусови съставки, съобщи в. "Дейли телеграф", като се позова на учени от университета "Райс" в Хюстън.

След като бъдат откъснати, плодовете и зеленчуците остават живи. Затова биологичният им часовник продължава да функционира, клетките им остават активни и те са чувствителни към това кое време от денонощието е. Ако им бъде дадена възможност да продължат цикъла си, те ще са по-естествени и здрави.

Постоянната тъмнина или постоянната светлина ще влоши състоянието им, твърдят учените.

Храните, като всички растения, използват 24-часовия си часовник, за да променят физичното си състояние през денонощието, например като варират нивата на химикали, с които пъдят вредители. Този химически баланс може да се отрази значимо върху вкуса и хранителната стойност, а в някои случаи има и противораков ефект.

Учените са направили опити със зелеви листа, откъснати преди два или три дена. Някои от тях изложили на 12-часов цикъл на светлина и тъмнина три дена, а други държали на светло или тъмно. Оставените в естествен променящ се цикъл съдържали по-високи нива на ключови химикали, които отблъскват вредители и ларвите на насекомите ги предпочитали два пъти повече.
Някои от тези химикали, наречени глюкозинати, се отразяват на вкуса и имат силни противоракови свойства. Зеле, държано на светлина четири до осем часа, съдържало два или три пъти повече от химикала, отколкото ако било държано на тъмно.

Подобен ефект светлината има и върху марулята, спанака, тиквичките, сладките картофи, морковите, боровинките.