Русия е струпала близо 100 000 войници по границата си с Украйна, заяви председателят на украинския Съвет за национална сигурност. Това е много повече от данните на САЩ, които са за 20 000 военни.

"Близо 100 000 войници са разположени на украинската граница. От седмици те са готови да ударят", заяви Андрей Парубий в реч от Киев пред базирания във Вашингтон институт Атлантически съвет. "Руските войски не са само в Крим, те са по цялото протежение на границата. Те са на север, на изток, на юг", заяви Парубий.

"Всеки ден, всяка нощ очакваме огромно нападение срещу територията на континентална Украйна и сме подготвени за нея", допълни началникът на Съвета за национална сигурност. Според Пентагона 20 000 руски военни с необходимото оборудване за военна операция в момента се намират по протежението на руско-украинската граница. Русия от нейна страна отрече в неделя да е струпала войски.

Според украинския представител руската операция, която цели установяването на контрол над украинската провинция Крим, носи кодовото име "Руска пролет". Руските войски се състоели главно от членове на руските специални сили. "Според нашите разузнавателни данни те започват следващия етап, този на политическа стратегия, целяща подкопаването на президентските избори в Украйна" на 25 май, заяви Парубий.