Патриарх Неофит избра да отбележи големия християнски празник Петдесетница в русенския катедрален храм "Света Троица".

Това е мястото, където той е водил службите години наред като Русенски митрополит, какъвто е все още, а и днес тази църква има храмов празник.

Петдесетница се смята за рожден ден на християнската църква, като на днешния ден вярващите отбелязват деня, в който Светият дух слиза от небето във вид на огнени езици и запалва божествения огън в душите на апостолите.

По време на църковната служба свещениците хвърлят орехова шума към богомолците, за да пресъздадат отново този важен момент от църковната история. Това направи и патриархът заедно с русенски свещеници, които изкараха над тричасова служба. В чест на храмовия празник Негово светейшество въздигна в сан ставрофорен иконом председателя на църквата "Света Троица" иконом Илиян Илиев. Патриархът отправи и послание към богомолците, за да им припомни, че единството, въплътено в символа на Светата троица, е най-важното за едно общество.

"На днешния ден празнуваме Петдесетница, рождения ден на Светата ни Църква. Апостолите били събрани в единомислие, по препоръката на Спасителя, дай Боже и ние в нашия живот, в нашите дела, в общественото ни служение и изяви да бъдем единомислени и единодействени, да бъдем благоденствени, мирни и във всяко отношение благопреуспяващи. И силата на Светата Троица, на троичния Бог да бъде спътница в нашия живот", пожела патриархът.