Част от делегатите на Националното събрание на ДСБ, което се провежда днес, не искат досегашният лидер на партията Иван Костов да се оттегли от председателския пост и той да бъде поет от предложения от него Радан Кънев.

"Нашата партия претърпя унизителна изборна загуба, детайлите на която тепърва ще се анализират, но едно е ясно - основната причина е абдикирането на партията от ясните и ценности и плъзгането й по зле разбрания комформизъм", каза делегатът Любомир Вучков от структурата в столичния "Младост". Според него същите тези, които са натикали ДСБ в това положение, сега се самопредлагат за лидери, имайки предвид Радан Кънев.

Според него единственият, който може да я изведе от това положение, е този, който има опит. "Аз с правото си на делегат номинирам за нов председател Иван Йорданов Костов", възкликва на висок тон Вучков. По думите на делегата партията му не е на "The Hobbit", защото, "ако той ви води, ще ви заведе само в блатото на птеродактилите".

Вучков предложи таен вот за избор на нов лидер. Лилия Петкова предложи Костов да бъде почетен председател на партията с право на глас.

Според Христо Пеев от столичния район "Студентски" каза, че все пак Костов може да бъде издигнат, въпреки нежеланието му да поеме поста. "Ако обаче кажем, че ДСБ свършва с Иван Костов, то тогава сме си свършили", смята той и добави, че той е в партията не заради него, а заради ценности. "Искам новият председател, независимо дали е Костов или някой друг, да пази това, заради което съм в партията".

Евродепутатът Светослав Малинов отвърна на реакциите на някои делегати, че не може да стават съучастници в най-големия кошмар на Иван Костов, а именно - "че ако не е той, няма да можете да следвате неговите ценности". "Колкото и да е силна връзката между Костов и ДСБ, моля ви да уважите неговото решение", посочи Малинов и добави, че в противен случай партията никога няма да излезе от началната си фаза - детството на ДСБ.

"Това е нашият последен шанс да видим дали можем да направим нещо, за да променим обстановката в България. Новият лидер ще трябва да събира избиратели - не само тези на ДСБ, но и на други партии. ДСБ ще остане партията на Иван Костов, а който както иска да го разбира", каза още евродепутатът.

Според члена на ръководството на партията в оставка Петър Москов трябва да има обединение около ценностите, заради които е формирана ДСБ. "Не харесвам възможността пред лицето на камерата да изглеждаме отвратително за цивилизованите хора, които са на улицата срещу мафията. Трябва да се обединим", добави той. По думите му на езика на протеста това значи, че партията не е зависима от задкулисие.

"Това, което е в парламента, трябва да има своя алтернатива. Новият лидер трябва да внушава масивна сила, която може да спре мафиотите", смята Москов и добами, че и той се е провалил персонално в предизборна кампания.

Според делегат от столичния район "Средец" досега партията е била функция на лидера си, а от новия председател тя очаква да е функция от партията. "Като част от протестите тя очаква предсрочни избори и сваляне оттук нататък на всяко правителство на мафията", добави тя и поиска новото ръководство да върне не с, не покрай, а начело на протестите.

Дебатите все още продължават. Предстои да бъде избран нов лидер и ръководство.