"Тези, които се ползват от уязвената независимост на съда, са всички онези, които гражданите наричат "задкулисни кукловоди". Интуитивно наблюдаваме едни фасадни процедури, публичният ред е симулация, а отзад кой взима решенията е достъпно само за посветени."

Това заяви съдия Мирослава Тодорова пред бТВ. Според нея "всичките катаклизми, включително и назначаването на г-н Пеевски, са шанс, защото това са малките проблясъци, зад които прозира задкулисието, възмущението нараства и хората са изключително убедени, че повече не може така".

"18 аудиофайла бяха изслушани от цялата държава (разговорите между Бойко Борисов, Николай Кокинов и Мирослав Найденов – бел. ред.), от които стана ясно, че никой от участниците не вярва, че споменатите дела, които си разказваха бившият градски прокурор, бившият премиер и бившият земеделски министър... се решават въз основа на доказателства. Това е скандал от ранга да се свика КСНС, защото нямаше доверие, че г-н Кокинов е избран от ВСС без протекции", смята още Тодорова.

През лятото на миналата година предишният състав на Висшия съдебен съвет я уволни заради три забавени дела. Тричленен състав на Върховния административен съд потвърди уволнението, но сметна, че само две са забавените дела, за третото е изтекла давността за търсене на дисциплинарна отговорност. Чака се произнасянето на петчленен състав на ВАС.

Същевременно Мирослава Тодорова заведе дело за клевета срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който в няколко поредни интервюто я обвини, че обслужва организираната престъпност. Пловдивският районен съд го оправда, а всички съдии от Окръжен съд-Пловдив си направиха отвод. Делото бе разпределено на Софийския окръжен съд, който обаче го спря заради депутатския имунитет на Цветанов.

И тъй като ще изтече давността, докато трае имунитета му, съдия Тодорова съобщи наскоро, че ще се обърне към Европейския съд по правата на човека, защото големият проблем, който се отразява в това дело, е състоянието на правосъдието, и по-точно неговата независимост, а това засяга правото на всеки гражданин на справедлив съдебен процес, както е прокламирано в чл. 6 от Европейската конвенция за правата на човека, припомня "Правен свят".

"Очевидно съм приела, че накърняването на основните ми права е толкова съществено, че има смисъл да занимавам съда. По важната причина е, че тези дела са стратегически съществени, защото с дела съдът дефинира определени граници и рамки и кога упражняването на власт става произвол. И делото за клеветата срещу г-н Цветанов, и второто - пред ВАС засягат статута на съдията. Личният ми случай е симптом за системни проблеми", заяви днес Мирслава Тодорова.

По думите й делата, които води, са защита на нейното човешко достойнство. "Не се уплаших и не се отвратих. Съдиите сме почти готови с пакет от мерки, с които да кажем - никога повече на тази зависимост да сме затрупани от работа, която не можем да свършим, и това ни прави уязвими. Мислим правила, които да направят невъзможно политическото въздействие чрез административно-командни механизми", казва още Тодорова.

За уволнението си тя казва, че е било акт на назидание и публична репресия. Като председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова критикуваше съдебния съвет, а след избора на семейната приятелка на Цветан Цветанов – Владимира Янева за председател на Софийския градски съд, ССБ и редица неправителствени организации поискаха оставката на ВСС.

"Политическата сфера, съдебната власт, медиите, позволяват задкулисното вземане на решения и всъщност има тотална подмяна на легитимната власт. Но нито гражданите, нито държавата са безпомощни. Няма как да си мислим, че сме безпомощни след последните събития. Това е висока степен на осъзнаване на непоносимостта", смята Тодорова. По думите й, ако имаме висока гражданска зрялост, трябва успоредно с държавата да изработим всички правила.

"Моето уволнение е незаконно и е важно да бъде признато, че е незаконно. И за мен, и за колегите. Важно е никой да не бъде репресиран повече по такъв начин, защото за гражданите е важно да знаят, че има независим съд. Независимо кой стои от другата страна", смята още Тодорова.

Според нея е важно "съд да дефинира границите какво може да прави изпълнителната власт, която винаги е по-силна от съдебната". "Може ли вътрешен министър по медиите да нарича съдия "свързан с организираната престъпност", но да не го разследва. И преди моя случай г-н Цветанов имаше изказвания и за други съдии, произнесли неудовлетворяващи го актове, че са свързани с организираната престъпност", припомня Тодорова и допълва, че тогава съдиите са призовавали да бъдат разследвани, но нищо не се е случвало. "Оттук нататък последва тотална девалвация, все по тежки думи. Отвъд предела на думите следва пълната анархия. И затова искам Европейският съд да дефинира тези постулати", казва още Тодорова.