Нов вид телефонна измама застрашава хората, които ползват мобилни услуги. До абонати в България се изпраща едно и също текстово съобщение от номер с кода на Украйна. Все още не може да се каже колко са ощетените, тъй като сметките ще пристигнат през април. Не е ясно и как точно са пострадали тези, които са се подвели и са върнали обаждането, съобщи Нова телевизия.
Когато Димитър Димитров получил съобщението с текст "спешно, обади ми се”, за малко не се подвел, защото има близка в чужбина. "Направи ми впечатление, че кодът не е на държавата, в която се намира леля ми и реших да проверя чий е кодът. Оказа се, че е на Украйна”, казва той. Тъй като там близки няма, заподозрял, че има нещо нередно и се обадил на телефон 112. "Те ми благодариха за гражданската позиция и това беше. Оказа се обаче, че и баща ми получава същото съобщение малко преди мен, тоест, това не е само към мен, не е само към него има и още доста хора”, добавя Димитър.

Човек на БЛИЦ също се сблъска с измамниците. Точно в 12.08 ч. след полунощ на 25 март на мобилния си телефон наш репортер получи съобщението: "Спешно Обади ми се 00380946509894". "Имам познати в Украйна, но ако ми пишат от чужд номер, те ще напишат името си", коментира нашият човек, който също заподозрял, че става въпрос за измама и не върнал обаждане и есемес.

Оказва се, че полицията по места няма как да реагира, защото става дума за международен трафик на електронни съобщения. Няма и реално пострадал, който да се оплаче. Хората, които са се подвели, ще разберат какво им се е случило, едва когато получат сметките си за март.

"Отворих в интернет, проверих и установих, че съобщението е пуснато от Украйна. Самият телефон може да не е от Украйна, но самият номер е украински”, казва Ива Ценова, пред Нова телевизия.

От кол центъра на мобилния оператор отговориха, че знаят за проблема и го проверяват. Друг е въпросът колко време ще мине и колко ще се окажат измамените и дали не става дума за така наречения телефонен фишинг - тоест, кражба на данни, с които мошениците могат да злоупотребят. Отговорите на тези въпроси тепърва ще се изясняват.