Седмици след като Русия анексира украинската автономна област Крим стана ясно, че Федерацията планира да вземе попечителството над делфините в Севастопол, информира Си Ен Ен.

Става дума обаче не за обикновени делфини. Тези бозайници са добре обучени да откриват опасности в морето като подводни мини или вражески леководолази, които се опиват да се промъкнат в страната. Подводните мини са усъвършенствани оръжия, които могат да потопят кораби и други плавателни съдове.
"Програмата за военните делфини в кримския град Севастопол ще бъде запазена и пренасочена за нуждите на руския военноморски флот", предаде руската информационна агенция РИА Новости.

Делфините са много важна част за опазването на сигурността в открити води. Те локализират звуци и обекти в мътни води, които хората не могат да забележат. Това прави тези животни уникално ефективни при откриването на опасности на морското дъно.

Украйна е използвала остаряло военно обурудване за програмата с делфините и е планирала да я прекрати следващия месец, отбелязва РИА Новости.
Министерството на отбраната на Украйна признава пред Си Ен Ен, че има програма с океански делфини, но отказва да разкрие подробности с мотивите, че тази информация е класифицирана.

Програмата с делфините датира от 60-те години, когато Русия и Украйна бяха част от Съветския съюз, но е предадена на Киев, след обявяването на независимостта на Украйна.

Военноморските сили на САЩ в Сан Диего също обучават делфини и морски лъвове, които да им помагат при защитата на бреговете и намирането на опасни обекти под вода.

Украйна има обучени и военни морски лъвове, които се намират в същата база като делфините. Засега не е ясно каква ще е тяхната съдба и дали ще бъдат използвани от Москва или от Киев.