Бившият IP консултант на ЦРУ Едуард Сноудън напусна Хонконг с полет на Аерофлот за Москва, предаде АФП, като се позовава на информация, качена на интернет сайта на всекидневника "Саут Чайна Морнинг Пост".

Според вестника очаква се Сноудън, който на 20 май пристигна в Хонконг от Хавай, да пристигне на летище Шереметиево в 13,15 ч. по Гринуич (16,15 ч. бълг.време). "Саут Чайна Морнинг пост" смята, че Москва ще е само етап от маршрута на Сноудън, като крайната спирка може да е Исландия или Еквадор.

Исландският бизнесмен Олафур Сигурвинсон бил осигурил транспорта на Едуард Сноудън от Хонконг до Рейкявик, стига исландското правителство да даде политическо убежище на американеца.

Руските власти не са в течение на престоящото пристигане от Хонконг в Москва на бившия консултант на американските тайни служби Едуард Сноудън. Това е заявил за АФП говорителят на президента Путин Дмитрий Песков.

Не знам нищо по въпроса. За пръв път чувам да се говори за това, казал Песков.

Американската прокуратура предяви обвинения в шпионаж срещу Едуард Сноудън, предавал на медиите секретни документи, собственост на специалните служби. САЩ поискаха от Хонконг укриващият се там Сноудън да бъде задържан и екстрадиран в родината си. Официално предявените обвинения срещу него са шпионаж, кражба и злоупотреба с държавна собственост.

29-годишният Сноудън до 2009 г. работи на различни длъжности в ЦРУ и Агенцията по национална сигурност (АНБ), а после като анализатор в частни компании, в това число и такива, сътрудничещи си по договор със спецслужбите. Името му изплува на 9 юни чрез американския "Вашингтон поуст" и британския "Гардиан", на които Сноудън е предоставял секретна информация. По това време Сноудън се намира в Хонконг.