„Нито за миг не съм имала съмнение в успеха на мисията по освобождаването на медицинските сестри от Либия". Това заяви бившата първа дама на Франция Сесилия Атиа (Саркози) по време на пресконференция в присъствието на три от медицинските сестри - Валя Червеняшка, Валентина Сиропуло и Кристиана Вълчева.
"Когато човек се съмнява, той няма да успее. Направих първо пътуване от 20 часа. Върнах се за 10 дни във Франция и опитах да убедя президента на страната и мой тогавашен съпруг и френската дипломация, че трябва отново и сравнително бързо да се върна. Но нито за миг не съм се съмнявала в успеха на мисията", каза още Сесилия Атиа.
Двадесетчасова среща с Муамар Кадафи и 45-часови преговори с представители на правителството и сина на либийския диктатор Сейф ал Ислам са предхождали освобождаването на българските медици, осъдени на смърт в Либия, разкри още тя.
"Мисля, че волята е страшно оръжие в живота. Когато наистина имаш желание да спасиш нечий живот, намираш различни важни средства", отговори Сесилия Атиас на въпрос какво и е помогнало да завърши успешно своята мисия. "Наложи се още от първата ни среща да премерим сили, а Кадафи беше една тъмна фигура. Трябваше да се боря, защото бях убедена, че няма да си тръгна без тези хора", добави тя.
Същевременно тя добави, че успехът й се дължи на факта, че е пристигнала в Либия, въоръжена с правилните аргументи в точното време на точното място.
"Трябваха ми седем години, за да се върна и опозная вашата страна, защото досега бях виждала само летището", каза днес Сесилия Атиас. Тя се е срещнала с освободените сестри още вчера. "Срещата беше емоционална, най-после имахме възможност да говорим за онези неща, които останаха неизказани през 2007 година", допълни бившата първа дама на Франция.
Медицинските сестри си спомниха за вълнението си в нощта, когато са разбрали, че ще бъдат освободени от затвора.
"Не вярвахме до последно, чудехме се къде ли ни водят отново. В Либия не можеш да вярваш на нищо до последно. Успокоението дойде едва, когато видяхме Сесилия до самолета", разказа Валя Червеняшка, която до последно е била песимист. Кристиана сподели, че за нея името Сесилия означава свобода.