Семействата на пътниците от злополучния полет MH370 на „Malaysia Airlines“ получиха тъжната вест, че самолетът е паднал в Южния Индийски океан. Някои от тях получиха шокиращата новина по телефона, други получиха текстово съобщение от авикомпанията, която ги съветва „да приемат без никакво съмнение, че техните роднини не са оцелели“. Други пък слушаха новините в хотели в Пекин и Куала Лумпур, докато премиерът на Малайзия даваше пресконференция. Новините дадоха официално обяснение на случилото се, но сагата с мистериозния полет остави висящи няколко важни въпроса, пише Си Ен Ен.

1. Как експертите определиха къде е отишъл самолетът?
„Инмарсат“ е британската компания, която проведе анализа, който посочи, че самолетът е паднал в Южния Индийски океан. Няма начин самолетът да е отишъл на север, каза вицепрезидентът на компанията Крис Маклафлин. Южният маршрут най-добре съвпадал със сигналите от самолета, изпратени към сателитите. „Нищо, обаче, не е окончателно“, допълни той.

2. Предизвика ли критики това обяснение?
Премиерът на Малайзия Наджиб Разак защити решението си да обяви пътниците за мъртви, казвайки, че „това е най-заключителната информация, която имаме“. „Повече отговори ще имаме, когато записите на самолета бъдат открити“, допълни той.

3. Черната кутия не е намерена. Ами останките?
Останки от катастрофата не са открити. Много ресурси бяха използвани, за да бъде открита черната кутия и всичко, свързано със самолета. Усилията на австралийският разследващ екип бяха провалени заради лошо време.

4. Какво биха могли да разкрият останките?
Експерти казват, че следи от обгаряне или сажди ще покажат, че е имало пожар на борда, а това как парчета метал са огънати или скъсани да могат да подскажат на разследващите дали самолетът е паднал във водата или е пламнал във въздуха.

5. Какво искат роднините?
Доказателство. Стотици приятели и роднини на пътниците отидоха пред посолството на Малайзия в Пекин, за да изразят гнева и разочарованието си. Те казаха, че не им е била казана истината. „Ако откриете нещо, добре, приемаме го. Но няма нищо – нито от данните, нито от анализите“, каза един от тях.

6. Освен роднините, други критикуват ли разследването?
Адвокатът от авиацията Артър Розенбърг казва, че е обезпокоен от различните езици, използвани от сателитната компания и малайските власти. „От една страна изпълнителният директор на „Инмарсат“ казва „много вероятно“ и някак си това стига до „без никакво съмнение“. Не съм съгласен“, заявява той.
„Не съм убеден, че те знаят къде е самолетът. Смятам, че са стигнали до локализирането на един по-обширен район, но да кажеш „без никакво съмнение този самолет е паднал“, е изхвърляне“, смята той.

7. Необичайно ли е издирването на полет 370? Толкова ли са трудни претърсванията в океана?
В крайна сметка търсещите трябва да стигнат до дъното на океана, започвайки от голям район, за да могат да открият някакви доказателства. Екипите биха могли да използват и съдове, които не са управлявани от човешка ръка, като следващ етап от разследването. Биха могли да бъдат използвана и сонарна техника, която да засече аномалии, които биха могли да бъдат от някакви самолетни останки.

8. Как реагират властите в Китай?
Китайското правителство иска да знае повече. „Помолихме Малайзия да предостави още доказателства и цялата информация“, заявиха от китайското външно министерство.

9. Кой е бил на борда на самолета?
Сред пътниците на полет 370 има инженери, каскадьор, будистки поклонници, екскурзианти и пътуващи транзит. Те са от над дузина различни държави. Художникът Меметджан Абдула е бил част от делегация от 24 артисти, които са се връщали в Китай от изложбата „Китайска мечта: червени и зелени картини“, провела се в Куала Лумпур. Една от творбите на 35-годишният художник „Изглед“ (“Outlook”) е част от колекцията на Националния музей на изкуството на Китай.