Цялата спестена енергия за осветление от преминаването от стандартно към лятно часово време може да се определи като 12 часова работа на АЕЦ "Козлодуй" на пълна мощност, което на годишна база е минимално.

Това заяви пред БГНЕС председателят на комисията по енергетика в НС Рамадан Аталай. Идеята за преминаване от стандартното часово време към лятното бе реализирана за пръв път през 90-те години, тогава се очакваше да се спести сериозно количество електроенергия още в производствената част, коментира депутатът. С идеята, че така се удължава светлата част на деня, но статистиката показва, че намалението е в незначителни обеми. Всички европейски страни все още поддържат удължаването на светлата част на деня, би трябвало да се направи анализ и да се обобщят изводите. Ако дадем за пример Русия, която се отказа от това преминаване към лятно часово време, в днешно време няма да бъдат разбрани ползите за обществото. От друга страна мисля, че хората свикнаха с преминаването от стандартното към лятното часово време, подчерта Аталай. Защото е много по-приятно такива като мен в летните месеци да си изведат преди свечеряване внуците на разходка, след като ги вземем от детската градина. Води се статистика в България, правят се съответните анализи и по всяка вероятност общото решение, ако се наложи промяна, трябва да е на ЕС, заключи Рамадан Аталай.

От извършен анализ за влиянието на лятното часово време, изготвен от инж. Ангел Георгиев от Централното диспечерско управление в ЕСО ЕАД, става ясно, че е налице постепенно линейно отслабване на влиянието на промяната. Аналогични тенденции са установени в повечето европейски страни в рамките на извършено мащабно изследване за влиянието на лятното часово време върху икономическите отрасли и аспекти на човешката дейност и поведение. Има условия за започване на широка дискусия за предимствата и недостатъците от неговото въвеждане и обсъждане на възможността в определен период то да бъде отменено. През 2011 г. лятното часово време бе отменено в Русия, уточнява инж. Ангел Георгиев.

Не са никак за пренебрегване и становищата на лекарите за отражението върху здравето ни на тази пролетна промяна, която ни принуждава да ставаме с един час по-рано. Това вреди на здравето, категорични са те - особено на хората с хронични проблеми. Не се икономисва почти никакъв ток и икономически е необосновано.