Със силно критични мотиви Софийският районен съд пусна от ареста бившия директор на "Напоителни системи" Георги Харизанов. Той беше задържан в началото на годината по сигнал на анонимен свидетел, че се готви да се напусне страната и заради обвинението, че е ощетил дружеството с милиони.

Освен Харизанов по делото за неизгодна продажба на скраб има още двама обвиняеми. Те са също от ръководния екип на "Напоителни системи" в мандата на ГЕРБ. До задържането си Харизанов беше с мярка за неотклонение "парична гаранция", но Софийският градски съд го задържа в съдебната зала, като се довери на анонимния свидетел, чул в столично кафене, че Харизанов казва, че ще се покрие при негрите. Свидетелят разказал това пред свой познат от ДАНС и въз основа на това няколко съдебни състави прецениха, че Георги Харизанов трябва да остане под стража. До днес, според съдия Стоян Мадин обаче, справката на ДАНС за намерението на Харизанов да се укрие от правосъдието в ЮАР не е годно доказателство. Не е ясно и защо свидетелят на разговора, в който той споделя това, е анонимен, тъй като нямало заплаха за живота му.

Бившият шеф на "Напоителни системи" обаче няма да напусне ареста поне до 4-ти април, когато последната дума ще има Софийският градски съд.