Лондон планира да въведе финансов праг за потенциални имигранти от страни като Индия, Пакистан, Нигерия, Бангладеш, Шри Ланка и Гана, потенциалният приток на желаещи от които би създал проблеми за Обединеното кралство. Според пилотен проект гражданите на тези 6 страни ще получават 6-месечни визи само след като депозират 3000 паунда, съобщава в. "Сънди таймс".

Ако вносителите на лептата пресрочат срока на визата си, губят парите. Мярката е по предложение на вътрешния министър Тереса Мей и е демонстрация на решимостта на кабинета на Дейвид Камерън да ограничи до минимум имигрантския наплив и тежестта, с която пришълците натоварват социалната система на Острова. Според плановете на консерваторите към 2015 г. годишният приток от имигранти трябва да бъде сведен до около 100 000 души.

"Това е стъпка, която трябва да демонстрира селективността на имиграционната ни система, като намалим броя от стотици на десетки хиляди, като, в същото време, ще продължаваме да сме с отворени обятия към допринасящите за развитието на Великобритания", коментира Мей.

През 2012 г. шестмесечни британски визи са получили 296 000 индийци, 101 000 нигерийци, 53 000 пакистанци и по 14 000 от Шри Ланка и Бангладеш.