Танцуващи балерини, качена на подвижни платформи, дадоха началото на Русенския карнавал, който се организира всяка година в навечерието на Еньовден.

По подобие на карнавала в Рио де Жанейро, момичетата предвождаха двата лъча, които преминаха по улиците на Русе, за да се срещнат на площада пред общината.

Въпреки горещината, много хора с малки деца се бяха събрали в очакване на атрактивното събитие. Двата лъча дойдоха заедно с главните герои на карнавала – триглавата ламя и най-малкият брат от народната приказка "Тримата братя и златната ябълка". Те влязоха в символична битка между доброто и злото, където юнакът успешно прогони чудовището. Докато вървеше сблъсъкът между тях, на сцената млад музикант свиреше на екзотичен духов инструмент от Австралия.

Кметът на града Пламен Стоилов приветства русенци и според традицията връчи ключа на Русе на малките крал и кралица на карнавала, които излязоха на сцената. Последва богата артистична програма, а на трите карнавални сцени всеки можеше да покаже своя костюм и маски.

В края на вечерта е предвидено огнено шоу и ритуално изгаряне на ламята, заря и изпълнения на рокгрупа "Силует".